Titokban újra engedélyezték a idősottonok látogatását

  • narancs.hu
  • 2020. december 16.

Belpol

A döntést már december 8-án aláírták.

Müller Cecília és Kásler Miklós már december 8-án aláírta „A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” címet viselő ajánláscsomagot - jutott a Népszava tudomására. Az intézményekben eszerint kialakíthatnak a látogatásra vonatkozó eljárásrendet, amit jóvá kell hagyni a járási hivatalnak, tehát a látogatási tilalom vége nem általános az ország valamennyi otthonában, és nem is egyszerre kezdődik.

Bár még a hivatalos koronavírus tájékoztatók tegnap is azt tartalmazták, hogy látogatási tilalom van érvényben az idősotthonokban, Müller Cecília és Kásler Miklós már  bő egy hete feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok általános látogatási tilalmát is. 

A december 8-i ajánláscsomagban  külön fejezet foglalkozik a „személyes látogató” fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével, ami kimondatlanul is a teljes ki- és bejárási tilalom végét jelenti a cikk szerint.

A járványügyi készültség ideje alatt javasolt megoldások között maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek covidos tünetei és 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel.  Az ajánlás a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek, de beismeri, hogy az épületek erősen korlátozzák a biztonságos találkozás lehetőségeit, ezért több javaslatot is tesz. 

Eszerint, ha nem alakítható ki látogatószoba az intézményen belül, akkoraz udvaron felállított fűthető sátort vagy konténert javasolják. Ilyen helyzetben egy bentlakót egyszerre ketten kereshetnek fel maximum 30 percre. 

Hozzáteszik azt is, hogy ahol jelenleg fertőzött lakó vagy dolgozó miatt karantén van, természetesen csak a zárlat feloldása után kezdődhet meg a családtagok beengedése. ÉS bármelyik megoldással is él adott intézményt, azt jóvá kell hagyatnia az illetékes járási hivatallal.

A Népszavának nyilatkozók azonban azt mondták, hogy a javaslatok egy rész nem megoldható a mai idősotthonokban. Az ugyanis, hogy az ágyhoz kötött lakókat mozgatható ágyon vigyék bármilyen elkülönített helyiségbe vagy udvaron felállított sátorba, nem megolható, az intézmények többségében ugyanis nincsenek ilyen ágyak - teszik hozzá. Van, ahol nem tudak az épületen belül plexifallal elválasztható, kívülről könnyen megközelíthető helyiséget kialakítani, itt a mozogni képes gondozottak felöltözve az intézmény udvarán találkozhatnak rokonaikkal. Az ágyhoz kötött bentlakók látogatóit pedig beöltöztetik majd teljes védőfelszerelésbe, amíg ki nem fogynak a védőruhákból. De van olyan intézmény is, ahogy írják, ahol látogatófülkének nevezik azt a kis szobát, ahol plexifallal és hangosító berendezéssel oldják meg a találkozási lehetőséget.

A csomag azt is javasolja, hogy online regisztrációs felületet alakítsanak ki a látogatóktók jelentkezésére, de ez a legtöbb helyen szintén nem megoldható, így helyette végigtelefonálják a gondozottak családját, hogy beosztást készíthessenek az ünnepek környékére. Ahol sikerült kialakítani találkozószobát, annak fertőtlenítése és az adminisztrációval járó pluszmunka, a látogatások felügyelete azonban minden intézményben nehezen megoldható pluszfeladatot jelent - teszik hozzá. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk