Tíz évig titkosan kezelik a sztrádakoncesszió terveit

  • narancs.hu
  • 2021. június 30.

Belpol

Úgy érzik, a közvéleménynek nem kell tudnia arról, mi alapján akarják 35 évre magánkézbe adni az autópálya-bizniszt.

Piaci szereplőknek 35 évre adná át  koncessziós eljárásbana magyar kormány a hazai autópálya-hálózat üzemeltetését és építésének finanszírozási terhét, az erről szóló tenderre jövő hétfőig jelentkezhetnek az érdeklődők.

A kormányzat, pontosabban Rogán Antal egy háttérbeszélgetésen állítólagos forráshiánnyal magyarázta a tervet, és azzal, hogy az EU nem ad pénzt autópálya-épításre. A Népszava azonban hozzáteszi, hogy ez valójában nem igaz: lehetne EU-s forrásokhoz jutni, csak éppen ehhez több környezetvédelmi előírásnak kellene megfelelni.

A sztrádák magánkézbe adásánakrészleteiről a Transparency International (TI) próbált adatokat szerezni, adatigénylésük azonban visszapattan azt  NKI-ról. (Azt szerették volna tudni, milyen számításokkal indokolható, hogy ilyen hosszú időre, 35 évre írnák ki a koncessziós szerződést, illetve, hogy ez az időtáv megfelel-e az uniós irányelveknek).

A Transparency adatigénylését azonban elutasította a hivatal, mégpedig arra hivatkozva, hogy az döntés-előkészítő anyag, s emiatt szerintük 10 évig nem nyilvános.  A TI fontolgatja, hogy az adatigénylésnek bírósági úton szerezzenek érvényt.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!