Több állami cég vezetője is milliókat keres, többet, mint Orbán

  • narancs.hu
  • 2023. december 20.

Belpol

Főleg azok, akik álláshalmozók, például a dobogós Palkovics László.

Részletes összeállítással jelentetett meg a magyar állami nagyvállalatok vezetőinek bérezéséről a 24.hu. Ebből kiderül, hogy

a havi 5 millió forintos cégvezetői bér általánosnak mondható a közszférában.

Egy pozícióból ez a maximum bér, amit fel lehet venni, elég sok vállalatnál élnek a lehetőséggel, hogy maximalizálják az igazgatók fizetését. Nemcsak a nagy állami cégekre kell e téren gondolni, olyanokra is, amikről egy átlag újságolvasó nem is nagyon hallott még.

Palkovics László például nem elégedett meg a havi 5 milliós cégvezetői fizetésével – ami egyébként magasabb, mint Orbán Viktor jelenlegi fizetése –, január óta még egy állami vállalat ügyvezetőjeként vesz föl csaknem 3 millió forintos díjazást.

A lap gyűjtése szerint a volt innovációs miniszter mellett más állás- és fizetéshalmozókat, jól fizetett vezetőket is találni az állami cégek élvonalában. Nyolc állami vállalat például biztosan az engedélyezett legmagasabb bruttó bért folyósítja a vezetőjének.

A 23 ezer főt foglalkoztató Magyar Postánál és a 17 ezer dolgozót mozgató MÁV-nál is havi bruttó ötmillió forintot vihet haza a vezérigazgató, a korábban Lázár János mellett dolgozó Balczó Barnabás, illetve Pafféri Zoltán.

5 milliós alapbér jár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt vezető Lakner Zsuzsának, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatójának, Sipos-Tompa Leventének, az MVM vezérigazgatójának, Mátrai Károlynak, és a Szerencsejáték Zrt. első emberének, Mager Andrea volt tárca nélküli miniszternek is.

Kevesebbel, havi bruttó 4 milliós összeggel kell beérnie a Volánbusz-vezér Kruchina Vincének, valamint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t vezető Bozóky Alexnek. De az MVM alá tartozó cégek közül a Paksi Atomerőmű és a Paks II. Zrt. is 4 millió forinttal honorálja vezetője erőfeszítéseket.

Minél több feladatot lát el valaki egyszerre, még több milliós bére lehet havonta.

Trembeczki László például négy, a honvédelmi tárca alá tartozó céget igazgat összesen 7,8 millió forintért havonta, de Guller Zoltán is kiegészíti a Digitális Magyarország Ügynökség élén neki járó 4 milliót két fb-tagságért járó pénzzel is.

De a kormányfő lányának, Orbán Ráhelnek egykori évfolyamtársa, Jakab Zsófia is két helyről kap pénzt: a Magyar Divat & Design Ügynökség vezetőjeként havi 1,5 milliót, továbbá a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyetteseként további 2,5 milliót.

Több állami cégnél az átlagfizetés már meghaladja az egymillió forintot, miközben a Postánál és a Volánnál a 400 ezret sem éri el – írja a 24.hu. Hozzáteszik, az MTVA igyekezett titkolni, de a Demokratikus Koalíció kiperelte, hogy Papp Dániel vezérigazgató havi bére bruttó 3,5 millió forint.

A teljes listát itt lehet böngészni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk