Közétkeztetés Dunakeszin: a szülők és az ellenzék felháborodott, a polgármester szerint ő nem hibás

Belpol

Drágult a közétkeztetés Dunakeszin, de az áremelés okozta havi 30 millió forint különbözetet az önkormányzat fizeti meg a szállító cégnek. Az ellenzék az emelés miatt Dióssi Csaba polgármestert okolja, aki állítja, ő nem hibázott. Az ügy lezárásaként egy jobbikos képviselőt menesztenének a tanácsnoki posztjáról.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2023. november 9-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

„Mivel és mennyiért etetik a gyerekeinket Dunakeszin?” – kérdezte Tonzor Péter, a DK dunakeszi jövő évi polgármesterjelöltje a ­Facebookon október közepén. Mint fogalmazott, felháborodott szülők keresték meg. „Dunakeszi közétkeztetésében miért 60–70 szá­zalék az infláció? Miért ennyivel drágább a városunkban az óvodai, iskolai menza, mint a környező településeken? Dióssi Csaba polgármester hogyan írhatott alá brutális áremelésről szóló szerződést? Ha olcsóbban ki lehet hozni a menüt más településeken, ki teszi zsebre az extraprofitot?” – tette föl bejegyzésében a további kérdéseket Tonzor, aki egy táblázatot is mellékelt, amely szerint például egy fóti felső tagozatos napi étkezési díja 910, egy gödié 850, egy XV. kerületié 1005 forintba kerül, egy dunakeszi felső tagozatosé viszont 1595 forintba.

Fidesz-közeli menzacég

A közétkeztetés drágulása komoly indulatokat keltett. Az ellenzéki bejegyzésekre általában nem reagáló Dióssi Csaba (Fidesz–KDNP) a Facebookon intenzív kommunikációba kezdett. „Azonnali vizsgálatot rendelek el a közétkeztetési árak ügyében” – írta csupa nagybetűvel a közösségi oldalán. Mint fogalmazott, szülők fordultak hozzá is az áremelés miatt. „Rendkívüli testületi ülést hívok össze és (…) azonnali tárgyalásokat kezdeményezek a Hungast Vital Kft.-vel, amely a közétkeztetést biztosítja Dunakeszin. Egyúttal azt javaslom a képviselő-testületnek, hogy a vizsgálat idejére függessze fel az áremelést. A jövő hónapra már kiszámlázott emelést pedig a következő számlában jóváírjuk.”

A Hungast Vital Kft.-t, amely az országban több helyen is szolgáltat, Bánki Erik érdekeltségeként is emlegetik, mivel a cég tulajdonosainak korábban volt közös befektetése a fideszes országgyűlési képviselővel. A kft. 2022-es árbevétele 13 milliárd forint, adózott eredménye 962 millió forint volt.

A cég negatív kontextusban is előkerült már a hírekben: 2016-ban egy óbudai iskolában 258 gyermek lett rosszul a Hungast-csoporthoz tartozó kft. főztjétől. Hadházy Ákos 2018-ban pedig arról beszélt az Átlátszónak, hogy a gyerekei szekszárdi iskolájában kavicsok kerültek a tanulók levesébe. A független országgyűlési képviselő azt állította, 2016-ban „minden épeszű indok nélkül” szerezte meg egy a Hungast érdekeltségében lévő társaság a váro­si közétkeztetést. Szintén abban az évben a 24.hu azt írta, hogy Debrecenben az óvodákban, általános és középiskolákban, az azokhoz tartozó kollégiumokban biztosítják a gyerekek étkezését, a szünidőben a bölcsődében és az erdei iskolában is vállalták ugyanezt, amiért 7,75 milliárdot kapott a Hungast Vital Kft., valamint a Cívis Hungast Kft.

Miről vitatkoznak?

Dióssi Csaba bejegyzése nem maradt válasz nélkül. „Hogy létezik, hogy az étkezési térítési díjak pontosan olyan magasak lettek, mint ahogy Dióssi Csaba előterjesztésében szerepeltek? (…) A szeptember 28-i képviselő-testületi ülésre lett beterjesztve a Dióssi Csaba által aláírt előterjesztés, (…) amely tartalmazza a térítési díjakat. Az előterjesztést a két ellenzéki, jobbikos képviselő, Varga Zoltán Péter és Nagy Attila kivételével minden ­fideszes és álellenzéki képviselő megszavazta, 12-2 arányban” – írta a Facebookon Cseresznyés Csilla, a Momentum polgármesterjelöltje, aki magát az előterjesztést is közzétette. „A polgármester megvizsgálja. Mit is? Azt, hogy szeptember 28-án a képviselő-­testület fideszes többsége megszavazta a 70 százalékos emelést? (…) Nehéz helyzetben van most a fideszes polgármester, mert a ­Fidesz-közeli szolgáltató nehezen mond le az extraprofitról” – fűzte hozzá Tonzor Péter a közösségi oldalán.

Természetesen érdeklődtünk az emelésről a cégnél is, és a Hungast kommunikációs igazgatója, Enyedi Csaba írásban válaszolt lapunknak: „Tájékoztatom, hogy társaságunk nyílt közbeszerzésen nyerte el a szolgáltatásvégzést Dunakeszin. A megrendelő Dunakeszi Város Önkormányzatával kötött vállalkozási szerződésünkben rögzített áron nyújtjuk étkeztetési szolgáltatásunkat. Ez nem azonos azzal, amelyet a fogyasztók térítési díj formájában fizetnek. A fogyasztói térítési díjak mértékének meghatározása a megrendelő kizárólagos kompetenciája (kiemelés tőlünk – a szerk.). Az ezzel kapcsolatos információkkal illetékesség hiányában nem tudunk szolgálni.”

Varga Zoltán Péter jobbikos önkormányzati képviselő az összehívott rendkívüli testületi ülésen idézett Dióssi Csaba korábbi előterjesztéséből, amelyben a polgármester részletesen leírta, hogy miért emelik a térítési díjakat (nyersanyagok drágulása), ezért nem is értette, mi értelme a „vizsgálatnak”. Hozzátette, az előző, szeptemberi ülésen „minden probléma nélkül” megszavazták az emelést, „mind a szocialista képviselőtársak, minden, a DK által delegált képviselőtársak, hát természetesen a kormánypárti képviselőtársak” is, csak ő és jobbikos párttársa voksolt nemmel.

Havi 30 millió

A rendkívüli ülésen Dióssi Csaba posztja szerint a képviselők egyebek mellett arról döntöttek, hogy az áremelés nem lép hatályba novemberben, pontosabban azt nem hárítják a szülőkre, hanem a kb. havi 30 millió forint különbözet megfizetését átvállalja az önkormányzat. A testület továbbá úgy határozott, hogy megszünteti a jobbikos Nagy Attila köz­étkeztetési tanácsnoki megbízását és „polgármesteri szintre emeli az ügy fontosságát”.

 
Dióssi Csaba és a főztje
Fotó: Facebook/Dióssi Csaba politikusi  oldala

Dunakeszin úgynevezett tanácsnoki rendszer működik: egy-egy területet (környezetvédelem, ifjúságvédelem, közétkeztetés stb.) önkormányzati képviselők visznek; vagyis nem külön bizottságok hoznak döntéseket, hanem a tanácsnokok kifejthetik álláspontjukat az általuk vitt témában, s azt a képviselő-testület a szavazás során vagy elfogadja, vagy nem. (A Fidesz támogatta Kammerer Zoltán májusi polgármesterré választása után ugyanezt a rendszert vezették be Gödön is.) Úgy tűnik, a fideszes városvezetés az egyébként általa menedzselt ügyet most magától eltolva Nagy Attilával vitetné el a közétkeztetési botrányt.

Csak hát a díjemelési sztorihoz hasonlóan itt is sántít a dolog, ugyanis Nagyot nem mentették föl. „Ilyen nem hangzott el a képviselő-testületin” – hangsúlyozta lapunknak az önkormányzati képviselő, rámutatva, hogy ezt az ülésről készített felvétel igazolja, továbbá írásos értesítést sem kapott erről. Mint mondja, a tanácsnoki pozíciót a város találta ki, semmilyen jogkörrel nem rendelkezik, s ennek ­hiányában a magas közétkeztetési árakat sem tudja kivizsgálni. Szerinte csak bűnbakot keresnek, mert a városvezetés soha nem fogja elismerni, hogy hibázott. Állítja, ő folyamatosan tartotta a kapcsolatot a szülőkkel és a Hungast Vitallal is, a felmerült problémák­nak igyekezett utánajárni, illetve a folyamatos díjemelkedést jelezte az önkormányzatnak. A rendkívüli képviselő-testületi döntés értelmében egy „kóstolási rendszert” is bevezettek a szülők számára: minden közintézménybe 3–4 adaggal több megy ki a fogásokból, hogy ha valaki tesztelni szeretné a minőséget, legyen rá lehetősége.

Jövőre indul

Dióssi Csaba polgármester a városházán fogadta a Narancsot annak érdekében, hogy a felmerült kérdéseket tisztázza. Mint mondta, egyhangú szavazással döntött úgy a képviselő-testület, hogy a közétkeztetés témáját polgármesteri szintre emelik a tanácsnokiról. Bár tényleg nem lett kimondva, hogy Nagy Attilát felmentik a tisztségből, a szerződése e hónapban lejár, és azt nem újítják meg, mert szerinte Nagy nem látta el a feladatát, beszámolót sem készített. Korábban nem jutottak el hozzá panaszok a közétkeztetés drágulása miatt, hiába állítják ellenzéki politikusok, hogy jelezték ezt neki. A szeptember végi képviselő-testületi ülésen – amikor a térítési díj emeléséről szavaztak – sem szólt hozzá a két jobbikos képviselő a jegyzőkönyv szerint.

Dióssi Csaba úgy véli, erős szociális védőháló működik a közétkeztetésben: a szülők töredéke fizeti a teljes árat, a bölcsődékbe járók 40, az óvodákba járók 60 százaléka ingyenesen étkezik. Szerinte az ellenzéki politikusok csak ráakaszkodtak a témára, miközben ők már ezt megelőzően kihirdették a rendkívüli képviselő-testületi ülést. Azt pedig nehéz felmérni, tényleg szükség van-e arra, hogy a város átvállalja a havi 30 millió forintnyi különbözetet, de végül így döntöttek.

Dióssi szerint ő nem hibázott, „az élet hozta, hogy a szülők egy része nem bírta a költségeket fizetni”, a városvezetés pedig „érzékenyen reagált” erre. Úgy látja, más településeken azért alakulnak kedvezőbben a közétkeztetési díjak, mert a szolgáltatást az önkormányzatok régóta dotálják.

Dióssi Csaba nem hiszi, hogy az ilyesfajta esetek befolyásolnák a választási esélyeit; mint mondta, tervezi is indulását a 2024-es polgármester-választáson.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk