Teljes kört alkotott az élőlánc Budapesten az oktatásért

  • narancs.hu
  • 2022. október 27.

Belpol

A tiltakozókhoz civilek, járókelők is csatlakoztak, a Nagykörúton folyamatos volt a dudálás, kiabálás. 

A Nagykörúton végigérő élőlánccal folytatódtak csütörtök reggel a pedagógusok és az oktatás helyzetének javításáért küzdő tüntetések. A Nagykörút különböző szakaszait a helyi iskolák és oktatási intézmények egymás közt felosztva szervezték meg az eseményt a Egységes Diákfront - DAT és Egységes Diákfront - Grund közös koordinálásában. 

Az eseményt 7:30-kor sajtótájékoztatóval kezdték, ahol Törley Katalin elmondta: ma reggelre a Margit hidat fellobogózták a tiltakozó szervezetek zászlóival, az élőlánc pedig azért állt fel, hogy a résztvevők kifejezzék szolidaritásukat az oktatásban dolgozókkal. A szülők, diákok, civil mozgalmak, szakszervezetek is mellettük állnak. A helyszínről tudósító kollégáink elmondása szerint a hídra már este felkerültek a PDSz, a PSZ és a Tanítanék zászlói is, illetve a megmozdulások jelképévé vált felkiáltójeles lobogók.

 
 
Fotó: Palágyi Barbara
 

Törley beszédében hangsúlyozta, ma is többen sztrájkolnak, és az, hogy emiatt nem rúgták ki több tanárt, azt meg kell köszönni a szolidaritás kifejezésének és az alulról jövő mozgalmaknak, például a Tanárok a tanárokért akcióinak, akik beszüntetik a munkát, ha valakit retorzió ér. Azt is mondta, hogy a tiltakozást folytatni kell, mert hiába vannak hatalmas megmozdulások, Pintér Sándor és Orbán Viktor egy szót sem szól az eseményekről. Beszélt arról is, hogy a munkabeszüntetés  természetesen áldozatvállalas, ezért van a Tanítanék Mozgalomnak sztrájkalapja, amiből kompenzálni tudják a tanárokat.

"Nincs okunk abbahagyni a tiltakozást, ezért mindenki álljon bele a legerősebb formába, amit vállalni tud"

– hangsúlyozta Törley, hozzátéve, hogy szerinte a polgári engedetlenséget a legjobb módja jelenleg a tiltakozásnak, mert a sztrájkjogot még mindig nem kapták vissza a tanárok.

 
 
Fotó: Palágyi Barbara

A  sajtótájékoztatón felszólalt Molnár Áron noÁr is, aki elmondta, hogy a diákok és az oktatás jövője nem a jobb- vagy baloldal, főváros vagy vidék kérdése. Felidézte a korábbi tízezres tüntetéseket, szerinte a tömeg nemcsak az oktatás mellett áll ki, hanem az egészségügy, a szociális szféra és minden további, a kormány által elhanyagolt szféra mellett is, a polgári engedetlenség pedig az új sztrájk. NoÁr szerint a Kölcsey öt tanárárának kirúgása azt bizonyítja, hogy a rendszer kapkod és következetlen. Hozzátette, aa a döntéshozókat presszionálni akarjuk, ki kell terjeszteni a tiltakozást más szakszervezetekre, ezért azt kéri, hogy más szervezetek is szervezzenek országos szolidaritási sztrájkot. Beszédében felszólított a közmédiát, hogy tájékoztassa az embereket az oktatás valós helyzetéről, mert máskülönben békés, de progresszív következményei lesznek.

 
Diákok gyülekeznek a Margit híd lábánál 
Fotó: Fazekas Zsuzsanna
 

Pirint Gergő az Egységes Diákfront (EDF) képviseletében kifejtette, hogy ami most történik az országban az egyrészt szép, másrészt felháborító. A diákság körében országos megmozdulásrol van már szó, több vidéki városban is jelen vannak a tiltkozók. A többiekhez hasonlóan ő is hangsúlyozta, hogy ez nem pártpolitikai megmozdulás, hanem érdekképviseletet vállalnak:

kiállnak a tanárok mellett és szeretnék, hogy végre szabadság legyen az oktatásban, szabadon választhassák a tananyagot és tankönyveket.

A kormánysajtó napokban elhangzott vádjaira is reagált, elmondva, hogy természetesen nem igaz, hogy amerikai pénzből finanszíroznák a tüntetéseket. "Egyre többen leszünk, és ezt már nem fogják figyelmen kívül hagyni" – tette hozzá.

Nagy Erzsébet (PDSZ) bejelentette, hogy csütörtökön is több ezer tanár sztrájkol, a következő egységes sztrájknapot pedig november 18-án tartják, remélik, hogy azon még többen vesznek majd részt. Úgy tapasztalja, hogy a diákok mellett a szülők is egyre inkább arra bíztatják, a tanárokat, hogy álljanak ki magukért és sztrájkoljanak. A sztrájkot szervezőket arra kéri, hogy figyeljék a PDSZ oldalát, mert ott megosztották a tudnivalókat arról, hogy mely kiskapuk vannak a sztrájktörvényben, amelyek lehetővé teszik a tiltakozást. Hangsúlyozta, hogy akit retorzió ér, az a TASZ-hoz, a PDSZ-hez és a Tanítanék sztrájkalapjához fordulhat segítségért.

Felszólalásában beszélt arról is, hogy az október 23-i tüntetésnek volt értelme, mert Maruzsa Zoltán levélben kereste meg őket és  november 7-re sztrájkegyeztetésre hívta a pedagógusokat. November 2-án pedig parlamenti vitanap lesz  az oktatásról. 

Gosztonyi Gábor mindehhez hozzátette, hogy az akcióknak ezzel nincs vége, november 22-én demokrácia órákat tartanak majd, november 26-án pedig a Kossuth térre szerveznek tüntetést.

A beszédek után a Nagykörút teljes hosszában elkezdett felállni az élőlánc. Tudósítóink elmondták, hogy már a sajtótájékoztató közben is az elhaladó autósok és biciklisek dudálással, csengetéssel fejezték ki szolidaritásukat. A Margit hídon sok civil is beállt a sorba, arra járó idősek, biciklisek, hogy részt vegyenek az élőláncban.

 
elolanc pedagogusok 20221027 - 15 - fzs
Fotó: Fazekas Zsuzsanna
 

 

Az élőlánc Boráros tér-Üllői út közötti szakaszán már hamar egyenletes lánc alakult ki, ahogy a Petőfi híd pesti oldalán és a Nagykörúton is. A lánc mellett folymatos a dudálás a Nagykörút minden részén, a Petőfi hídon a “nincs tanár, nincs jövő” rigmust skandálják a tiltakozók. 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

Az élőlánc helyenként (főleg a budai oldalon) ugyan kissé foghíjasabb volt, de alapvetően körbeért. 

 
 
Fotó: Bajnai Marcell
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

Az élőláncban állók több helyen rajzoltak az aszfaltra a piros lámpáknál, ismét voltak olyanok, akik kimentek az autósok elé molinókkal, egyes helyeken a tiltakozások fő dalává vált Mi vagyunk a Grundot énekelték, és miközben az autósok, motorosok, buszok dudáltak, az elhaladó biciklisek pacsiztak a láncban állókkal. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Bajnai Marcell
 

 Az élőláncban és környékén politikusok is feltűntek, Gelencsér Tibor, a Momentum elnöke és Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Margit hídon tette tiszteletét, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester (akinek felesége maga is tanár) pedig az élőláncban is részt vett. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

Az élőlánc körülbelül egy órán át tartott, háromnegyed 9 körül kezdték el bemondani, hogy lassan el kell hagyni a helyszínt. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Bajnai Marcell
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.