Eldőlt: Rogánék magánkézbe adhatják a balatoni hajózás legfőbb elemeit

  • narancs.hu
  • 2020. május 7.

Belpol

Ingatlanokat, kikötőket, kempingeket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk egy javaslat szerint megszüntetik a Balatoni Hajózási Zrt. vitorláskikötői üzletágát, a vitorláskikötőket bérbe adják 2021-től, erre pedig pályázatot írnak ki. Felülvizsgálták a személyhajózási tevékenységet is: több járat megszűnik, négy közforgalmú hajókikötőt kivonnak a forgalomból, ezeket az ingatlanokat eladják, nevezetesen a balatonkeneseit, a csopakit, a balatonudvarit és a balatonakalit.

Miközben mindenki a járványra figyel, óriási bizniszre készül a NER a Balatonnál

Megszüntetik a Balatoni Hajózási Zrt. vitorláskikötői üzletágát: erről a javaslatról szavaz a jövő hónapban a tavaly állami többségű tulajdonúvá lett társaság közgyűlése - értesült a Narancs.hu. A Narancs.hu birtokába került javaslatban az áll, hogy a „főtulajdonos rendelkezése alapján" tekintette át a zrt. igazgatósága a BAHART jövőbeni működését és állt elő javaslataival.

A tervek láttán kiakadtak a balatoni önkormányzatok is. „A Bahart Zrt.-ben tulajdonosként – részvényesként – bent maradó balatoni önkormányzatok számára kiemelten fontos feladat, hogy a társaság egyben maradjon annak vagyonával, tevékenységével, működési struktúrájával, a meglevő személykikötő-, illetve vitorláskikötő-hálózat maradjon a cégben, hiszen ez biztosítja a Balaton egészének megközelítését, azon való közlekedést, ami a turizmus elengedhetetlen feltétele” - fogalmaz a Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester, a balatoni polgármestereket tömörítő Balatoni Szövetség elnöke által jegyzett állásfoglalás.

A fideszes polgármesterek is kiakadtak a kormány balatoni kiárusítási tervein

Közben Rogán Antal államtitkára azt hangoztatja, a balatoni településeknek lett volna lehetőségük a hajózás fejlesztésére, de már késő, most az állam jön. A balatoni önkormányzatokat hibáztatta Fónagy János, a nemzeti vagyonért felelős államtitkár a parlamentben, amiért „hagyták", hogy állami tulajdonba kerüljön a balatoni hajózási társaság.

Ma pedig már biztos, hogy magánkézre kerülhet számos értékes ingatlan, kemping és kikötő. A szerdai közgyűlésen ugyanis megszavazták a tervezetet – írja az index.hu.

Ennek értelmében a Bahart

- Megválik vitorláskikötőinek üzemeltetésétől, de maguk a területek a cégnél maradnának, azonban az azokon lévő épületek a bérlőhöz kerülnének.

- Eladják Csopak, Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari közfogalmú kikötőjét.

- Továbbá eladják a Hotel Mólót, és a balatonszemesi Hattyú és a balatonboglári Sellő kempingeket.

- Öt hajót kivonnak a forgalomból, megszűnik hat menetrend szerinti és négy sétahajó járat.

Itt a friss Narancs!

Nyissa ki bátran! Próba, szerencse: Mire számíthatunk a járványügyi lazítások után? Matematikus, fizikus, hálózatkutató szakértők segítenek megérteni a várható kimeneteleket. Jótékonykodás vagy biznisz? Kína is csak egy kis szeretetre vágyik! A maszkdiplomáciáról és a propagandáról Luke Patey first class külpolitikai elemzőt B. Simon Krisztián kérdezte. (Spoiler: hiába.)

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.