Több mint 500 gyermekotthont vizsgált meg a Belügyminisztérium

  • narancs.hu
  • 2024. április 11.

Belpol

Azt még nem tudni, hogy felmerült-e bűncselekmény gyanúja. 

A Magyarországon működő 530 gyermekotthonból 440-ben már elkezdődött a soron kívüli hatósági vizsgálat – ezt közölte Rétvári Bence az MSZP-s Gurmai Zita kérdésére. Az államtitkár arról is írt, hogy március 1-től azonnal életbe lépett egy kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének feltételeként.

A Belügyminisztérium (BM) az ATV Híradóval azt közölte: szerdáig, azaz április 10-ig

507 intézmény helyszíni ellenőrzése történt meg, melyek közül 405 állami, 3 nem állami és 99 egyházi fenntartó fenntartásában működik.

„A gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzése olyan átfogó ellenőrzés, amely az intézmény egészére kiterjed és elsősorban a gyermekbántalmazási esetekre, az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a megtett intézkedésekre fókuszál” – fogalmazott a tárca válaszában.

Továbbá arról adott tájékoztatást a minisztérium, hogy „a megfelelő következtetések levonása, a hatósági ellenőrzések megállapításainak és a gyermekotthonok működésének kiértékelése, további intézkedések meghatározása a soron kívüli hatósági ellenőrzések befejezését követően várható, így az esetleges bűncselekményekkel kapcsolatban feltett kérdésre is csak ezt követően adható érdemi válasz”. Magyarán nem derült ki, hogy felmerült-e valamelyik intézményben a bűncselekmény gyanúja. 

Ahogyan arról lapunk számolt be elsőként, a BM a gyermekotthonok soron kívüli vizsgáltát rendelte el márciusban, szoros összefüggésben az elmúlt hetekben a sajtóban megjelent beszámolókkal, amelyek a hazai gyermekotthonokkal kapcsolatos elképesztő viszonyokról számoltak be. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk