Több mint 8 milliárdos felújításra készülnek a budai Várban

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 8.

Belpol

Csinosításra szorul a budai várfal. Alapozást kell javítani, párkányokat kell bontani és némi restaurálás is ráfér a falrészekre.

Három év alatt 8 milliárd 655 millió forintból tervezi, illetve helyreállítani felújítani a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. a budai Vár falait – írja Napi.hu.

A keretösszegből ki kell hozni az alapok vizsgálata, föltárása és kiegészítését, a falfelületek esetében restaurátori felügyelettel kell dolgozni, a II. világháború után lefugázott felületek eltávolítását és javítását, valamint a mellvédek rossz állapotú párkányának teljes bontását és visszaépítését.

A Miniszterelnökség felügyelete alatt 2018. december 31-én alakult meg a Várkapitányság Nonprofit Zrt. Az új cég a budai várbeli kormányzati beruházásokat is felügyelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összeolvadásából jött létre, melynek még februárban egy kormányhatározat 5,8 milliárd forintot juttatott.

Figyelmébe ajánljuk