Rogán és Tiborcz körei gazdagodhatnak a posta fejlesztéséből

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 8.

Belpol

A NER-közeli informatikai vállalkozók állami milliárdokkal digitalizálják a posta működését.

Szerdán jelentette be a Magyar Posta, hogy szeptembertől fog működni a tervek szerint az az  új elektronikus rendszer, amivel az interneten követni lehet majd a feladott levelek útját. A fejlesztés 2,4 milliárdos uniós támogatásból, további 1,9 milliárd önrésszel valósul meg.

A 24.hu információi szerint a fejlesztésen egy olyan kör gazdagodik, amely közvetlenül összeköthető Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével is.

A Magyar Posta réges-rég elavult szoftveres rendszerét 3,2 milliárd forintért fejlesztette ki a Sagemcom Magyarország Zrt, amelynek ügyvezetője az a Dubi Zoltán, akinek TSDM Holding Kft. nevű, jelenleg végelszámolás alatt lévő cégében Tiborcz István is érdekelt volt a Green Investments & Solutions Kft.-n keresztül. Ez ugyanaz a cég, amelyen keresztül a miniszterelnök veje az OLAF-ig érő botrányban főszerepet játszó Eliosban birtokolt üzletrészt.

A lap birtokába jutott szerződés szerint a Sagemcom három alvállalkozót vont be a munkába. Rendszertervezésre és szoftverfejlesztésre a Naviscon Zrt.-t, melynek egyik tulajdonosa Kiss Márta, aki résztulajdonos a kasszaszervizes kartellben résztvevő Montel Informatikai Kft.-ben. (Ez volt az a cég, amely 30 millió forintért zárta le az MTVA szervertermét, miután több ellenzéki képviselő bement az köztévébe, hogy a köztájékoztatás részeként adják le a Európai Ügyészségről szóló hirdetésüket.)

Szintén rendszertervezésre és szoftverfejlesztésre a MobilSign Kft.-t, amely Rogán Antal találmányától lett híres még 2016-ban. Ekkor derült ki, mint ismert, hogy a miniszter közös, elektronikus aláírási szabadalmat jegyez a vállalkozás két akkori tulajdonosával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával. Az azóta híressé vált feltaláló és miniszter vagyonnyilatkozatában rendre feltűnnek tízmilliós összegek, 2017-ben és 2018-ban összesen 67 millió forint haszna volt a miniszternek találmányhasznosítási díj címén.

Az eszközök telepítésére pedig a szintén Dubi Zoltán vezetésével, a Sagemcom-mal azonos tulajdonos által működő Trel Hálózatépítő Kft-t.

A Posta bejelentése szerint a következő két-három évben folyamatos, nagyszabású digitális átalakuláson esik majd át az állami cég: a levelek feldolgozásának automatizálására készülnek.

Figyelmébe ajánljuk