A kormány közérdekű adatigénylésre sem adja ki az oltási stratégiát

  • narancs.hu
  • 2021. január 2.

Belpol

Ujhelyi István EP-képviselő ezért az Európai Bizottsághoz fordul.

Többszöri kérése ellenére sem kapott érdemi tájékoztatást a koronavírussal összefüggő oltási stratégia részleteiről Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, ezért az Európai Bizottság elnökéhez fordul, hogy megtudja: Brüsszelnek milyen stratégiai tervet adott le ezzel kapcsolatban a magyar kabinet – jelentette be szombati online sajtótájékoztatóján az MSZP politikusa.

Ujhelyi az Emmitől, a Külügyminisztériumtól és a Belügminisztériumtól is kikérte a magyar oltási tervet. Az egészségügyet is felügyelő Emmi azt válaszolta, hogy nem illetékes a kérdésben, míg a belügy és a külügy a veszélyhelyzetre hivatkozva a törvény szerinti 15 napos válaszadási határidőt 45 napra tolta ki. 

A határidő meghosszabbítására a vonatkozó kormányrendelet szerint akkor van lehetőség, ha az adatigénylés "határidőben való teljesítése a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné." Nehéz belátni, hogy egy elvileg kész dokumentum elküldése milyen "közfeladatokat veszélyeztető" fennakadást okozna a minisztériumok ügymenetében. 

Ujhelyi István a sajtótájékoztatóján azt mondta, azért kénytelen az Európai Bizottsághoz fordulni az ügyben, mert a magyar kormány láthatóan hazudik és sunnyog, illetve össze-vissza beszél az oltási tervről. 

 

Figyelmébe ajánljuk