Több mint száz helyen szüntetné meg a háziorvosi ügyeletet a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. november 9.

Belpol

Ha az egészségügyi átalakítás megvalósul, hétköznaponként 90 ezer emberre jutna egy orvos.

A jelenlegi csaknem háromszáz helyett a jövőben 81 magyarországi járásban összesen csupán 102 háziorvosi ügyeleti központot tartana fenn az egészségügyi kormányzat – írja a Népszava. Ezek közül 21 csak gyermek, 21 csak felnőtt ellátóhely, 60 pedig vegyes, a felnőtteket és a gyermekeket is fogadó lenne. A lap szerint Budapesten kívül a kormányzat az Országos Mentőszolgálatra bízná a háziorvosi ügyeleti feladatok megszervezését.

A lap birtokába került előterjesztés alapján 101 magyar településen szűnne meg az alapellátási ügyelet, köztük olyan nagyobb településeken is, mint Budaörs, Hajdúböszörmény, Kiskunlacháza, Százhalombatta, Sajószentpéter vagy Veresegyház.

Megyénként állítanának fel 3-4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központot is, több megyében pedig a mostani tucatnyi orvosi ügyeleti pontból pusztán néhány maradna meg. Ez azonban a koncepciót bíráló szakértők szerint a kisebb falvakban komoly problémát jelenthet.

Az új rend szerint a háziorvosok reggel nyolctól délután négyig kellene, hogy a saját rendelőjükben ügyeljenek, négytől este tíz óráig, valamint hétvégén és ünnepnapokon pedig beoszthatók lennének a járási egészségügyi központba ügyelni.

A koncepció a lap szerint már nem tartja szükségesnek, hogy az ország valamennyi járásában működjön alapellátási ügyelet. Ahol marad ilyen pont, ott az adott járás háziorvosai saját asszisztenseikkel fogadnák az ügyeleti helyszínen a betegeket. Este tíz után másnap reggel nyolcig a sürgősségi feladatokat orvos, mentőtiszt, vagy diplomás, úgynevezett kiterjesztett hatáskörű ápoló végezné, az ő munkáját pedig további ápoló és sofőr is segíteni, szükség esetén helyszínen látnák el a beteget.

Eddig nagyjából 40 ezer lakosra jutott egy orvos, ha azonban ez a terv megvalósul, akkor hétköznaponként 90 ezernek, hétvégénként 60 ezernek jutna egy orvos.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Történetből történetbe

A könyv első fejezetének novellái időtlen térbe helyezik a névtelen Fiú történetét, mely így – az elsőszülött vagy a tékozló fiú toposzától a krisztusi jelentésekig – elvont, mitológiai, bibliai és tropikus, vagy akár popkulturális tartalmak közvetítője lehet.

Bizonytalan szavazók

Aki a cím alapján egy koronavírusról szóló előadásra számít, meg fog lepődni. Pintér Béla új politikai pamfletnek is beillő előadása arra kíváncsi, hogy miért lesz vagy marad valaki fideszes.

 

A pestlőrinci lepel

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

Helyes gondolatok

A kormányoldalon nem enyhül a Svédország NATO-csatlakozását kísérő elmebaj. Politikailag értelmezhetetlen megfontolásból a szuverenitására máskor oly kényes Orbán-kormány változatlanul úgy táncol az ügyben, ahogyan Erdoğan török elnök fütyül, de ő legalább tud mire hivatkozni: a Svédországba kivándorolt vagy menekült kurdok tízezreire Ankara potenciális veszélyforrásként tekint, és sehogyan sem bírja megemészteni, hogy a svédek ezt a kérdést a saját demokratikus meggyőződésük szerint kezelik.

„Ha szabad lennék”

A klasszikus értelemben vett rendezést a háta mögött hagyva valami teljesen újba kezdett: 2015-ben elvégezte a család- és rendszerállítás-tanfolyamot, és jelenleg a Sztoriműhely vezetője. Trauma feldolgozásáról, berögzült színházi struktúrákról és a változás lehetőségeiről beszélgettünk vele.

Palotaszolgálat

Nincs hiány tanácsadókból Novák Katalin köztársasági elnök mellett – vannak, akik hivatalból dolgoznak a Sándor-palotában, és vannak, akik önkéntes munkában segítenek. De milyen tanácsokat kaphat tőlük az elnök, és kinek van a legnagyobb ráhatása a palotabeli döntésekre?

Legyél te is magyar!

Orbán Viktor bő évtizede kihirdette, hogy az akadémiai rendszer megváltja a magyar labdarúgást válogatott és klubszinten is. A látomás a beleöntött közpénzmilliárdok ellenére is látomás maradt, ezért jött az új csodás ötlet: a legalább részben magyar származású tehetségeket kell honosítani. A pénz nyilván nem számít most sem.