Török Gábor: ha a Fidesz most nagyot nyer, azzal megnyerheti 2022-t is

  • narancs.hu
  • 2019. október 7.

Belpol

Az ellenzéknek a mostani választási stratégia az utolsó reménye.

Terjedelmes interjút közölt a 24.hu Török Gáborral, melyben az ellenzéki esélylatolgatás mellett, a Fidesz bebetonozott hatalma, a közvéleménykutató cégek egymásnak ellentmondó előrejelzéseik is szóba kerültek.

A politológus szerint, ha a Fidesz  most nagyot nyer, azzal megnyerheti 2022-őt is. De ha nem, három év múlva attól még simán győzhet. Ha viszont az ellenzék nagyon kikap, akkor szerintem a következő parlamenti választás is elúszott számukra, ezért nagyobb ott a tét, a mostani választási stratégia az utolsó reményük.

Török szerint jelenleg két nagy kérdés van: a főpolgármesteri poszt és a Fővárosi Közgyűlés többsége. Az ellenzéknek a kettő közül legalább az egyiket meg kell nyernie ahhoz, hogy azt lehessen mondani, a stratégiája működött. Hiába nyer hat kerület helyett tízet, három megyei jogú város helyett hatot, a fővárosi győzelem nélkül ez inkább kudarc lenne, mert a nagy kép megint elsöprő Fidesz-győzelmet mutatna. Ezzel szemben hatalmas ellenzéki siker lenne Karácsony győzelme és a közgyűlési többség megszerzése, hiszen ez azt is jelentené, hogy a kerületek többségében nyertek, amivel legalább megdupláznák az öt évvel ezelőtti eredményüket.

Ennek kapcsán arról is beszélt, fontos látni, hogy az önkormányzati választáson irdatlan ereje van annak, ha valaki hivatalban lévő polgármestert indít. Márpedig a 2014-es eredményeknek köszönhetően a kerületek elsöprő többségében fideszes a polgármester.

Mindezek alapján a papírforma szerintem nem az ellenzék sikere, hanem az, hogy mind a fővárosban, mind a megyei jogú városok többségében a kormánypárt nyer. Azaz Budapesten meglepetés lenne, ha Karácsony befutna, és az is, ha a közgyűlési többséget megszerezné az ellenzék. Előbbi talán kisebb, utóbbi nagyobb meglepetésnek számítana.

Török szerint ha Orbán Viktor egyéves szabadságot venne ki, és személyesen meg sem jelenne a közéletben, a rendszer akkor is működne, mert úgy van felépítve. (...) "Ezzel szemben hatalmas ellenzéki siker lenne Karácsony győzelme és a közgyűlési többség megszerzése, hiszen ez azt is jelentené, hogy a kerületek többségében nyertek, amivel legalább megdupláznák az öt évvel ezelőtti eredményüket" – mondta.

Figyelmébe ajánljuk