Törökbálinti kételyek: az ellenzék nem felejti, kit támogatott Bősz Anett

Belpol

A Liberálisok országgyűlési képviselője a 2019-es törökbálinti önkormányzati választáson a helyi szocialista erős ember kezdeményezte ellen-ellenzéki összefogás mellett állt ki. Pedig a kampányban szóltak neki, hogy a kártyákat a kormánypárt keveri. A DK most Bősz Anettet indítja a körzeti előválasztáson.

„Felőlem induljon Zalaegerszegen, Mosonmagyaróváron vagy Kishartyánban, de ne abban a választókerületben, ahol az ő segítségével az MSZP meg tudta hekkelni a törökbálinti választásokat” – mondta lapunknak a történettel kapcsolatban egy helyi forrásunk. 

Pest megye 1. számú választókerületében ugyanis Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke a DK jelöltjeként indul az országgyűlési jelöltség elnyeréséért esedékes ellenzéki előválasztáson. Bősz jelenleg a poszt-fodori MLP országgyűlési képviselője, a 2018-as választáson az MSZP–Párbeszéd közös lista 15. helyén jutott be, miután az akkori pártelnök Fodor Gábort a partnerek nem fogadták el. (Fodorról és az akkori MLP-ről lásd cikkünket.) Bősz 2019 ősze óta a párt elnöke, az év decemberében a Demokratikus Koalíció frakciójának tagja. Többen úgy vélik, az országgyűlési képviselő most azoknak a támogatását kívánja megszerezni, akik ellen az önkormányzati választások idején dolgozott.

A körzethez tartozó Törökbálinton ugyanis a 2019-es önkormányzati választás előtt nem jött össze az összellenzéki együttműködés. A helyi civilek (Törökbálint Holnap Egyesület – TH), a Jobbik, az LMP, a DK és a Momentum alkotta az egyik csapatot, az MSZP, a Párbeszéd, a Szolidaritás és a Liberálisok a másikat. Pedig júliusig úgy festett, hogy az ellenzéki pártok együtt indulnak – ám a megállapodásuk előtt a helyi MSZP hirtelen visszalépett. Szőke Péter, a TH polgármester-jelöltje, jelenlegi elnöke az Alfahírnek augusztusban azt mondta, hogy Szentmiklósi-Tóth Tamás, az MSZP akkori helyi elnökének magyarázata „tökéletesen rímelt” a fideszes alpolgármesterek propagandaszövegeire, hogy ti. a „körvonalazódó kampány stílusával” voltak aggályai. 

Szentmiklósi-Tóth nemcsak az ellen-ellenzéki „összefogást” hozta tető alá, de ő maga is elindult a polgármesteri címért. Akciójával az MSZP országos vezetősége is foglalkozott, de végül úgy döntöttek, hogy a párt helyi elnöke ráindulhat az ellenzéki összefogásra. Úgy tudjuk, ennek az volt a feltétele, hogy a párt helyi szervezetének legalább három másik szervezetet maga mellé kellett állítania; így alakult meg az MSZP, a Párbeszéd, a Szolidaritás és az MLP szövetsége – szemben a helyi civilek, a DK, az LMP, a Momentum és a Jobbik alkotta csapattal, és persze a kormánypártokkal.

Az Országgyűlés plenáris ülése

 
Bősz Anett független képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Egy dokumentum szerint Bősz Anettet a széles ellenzéki összfogásból még jóval a választás előtt figyelmeztették: az MSZP és a Fidesz együttműködése állhat a Szentmiklósiék lépésének a hátterében. Megkérdeztük erről az MLP-t; válaszuk szerint akkor nem volt információjuk arról, hogy bármelyik ellenzéki jelölt összejátszana a Fidesszel – ha lett volna, nem támogatják Szentmiklósi-Tóthot. Nem ismerték korábban az MSZP helyi vezetőjét, hátterét és a konfliktusokat sem. A sajtóhíreken elgondolkodtak, de a másik három jelölő szervezet „továbbra is kezességet vállalt Szentmiklósi-Tóth Tamásért, így végül mi is kitartottunk mellette”, közölték.

A 2019-es választáson végül a fideszes Elek Sándor lett a polgármester, az ő 52 százalékával szemben Szőke 41-et, Szentmiklósi-Tóth 6-ot szerzett. A testületben az ellenzéki összefogás a 12-ből 6 helyet kapott, míg az álellenzéki csapatból egyedül Szentmiklósi-Tóth Tamás nyert önkormányzati képviselői mandátumot. Úgyhogy papíron hiába lett az ellenzéknek egy fős többsége: a választásokat követő első testületi ülésen Szentmiklósi-Tóth át is ült a Fideszhez, és rögtön a szavazataival támogatta Elek Sándor polgármestert. A képviselő ezt követően nemegyszer segített meggátolni az ellenzéki indítványokat, valamint támogatta, hogy bruttó illetménye háromszorosának megfelelő összegű jutalmat kapjon Elek.

A választást követően Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kezdeményezte a politikus kizárását a pártból (hogy pontosan mi lett a sorsa a képviselőnek, arról nem közöltek információkat). Megkerestük Szentmiklósi-Tóth Tamást is, de bármifajta válaszadástól kategorikusan elzárkózott.

Konfliktust szült

Miután kiderült, hogy Bősz Anett a DK jelöltjeként elindul Pest megye 1. számú választókerületében a helyi ellenzéki előválasztáson, Asztalos Éva, a párt korábbi önkormányzati képviselője bejelentette: ő a 2022-es országgyűlési választáson függetlenként méretteti meg magát (azaz nem indul az előválasztáson).  Asztalos pár hónapja lépett ki a pártból. Az immár független politikus megkeresésünkre azt mondta, az MLP elnökének előretörése valóban befolyásolta a döntését, de más is közrejátszott benne.

Bősz Anett jelölése mellett szólhat az a tény, hogy férje, Csőzik László, Érd polgármestere az ellenzéki pártok közös jelöltjeként nyerte el a tisztségét a 2019-es választáson. Felvettük a kapcsolatot a DK-val, hogy megtudjuk, miért döntöttek az országgyűlési képviselő jelölése mellett, de a párt nem kívánt a témában nyilatkozni.

Megkerestük a tavalyi törökbálinti ellen-ellenzéki összefogásban résztvevő másik három jelölő szervezetet, az MSZP-t, a Párbeszédet és a Szolidaritást is. Amint megérkeznek a válaszaik, egy másik cikkben beszámolunk róluk. 

Figyelmébe ajánljuk