Törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel földjeire

  • narancs.hu
  • 2023. december 8.

Belpol

Különféle módon tettek meg érte mindent, hogy a miniszterelnök lánya végre behúzhassa a kinézett tokaj-hegyaljai földbirtokot.

Az állam nem élt az elővásárlási jogával, mikor Orbán Ráhel tokaj-hegyaljai földbirtokot vett, sőt, még korábban törölték az erre vonatkozó kitételt – írja a 24.hu. Orbán még áprilisban kötött szerződéseket összesen 94 hektárnyi földterületre a borvidéken.

A miniszterelnök lányát még 2021-ben vették földművesként nyilvántartásba, ezért vásárolhat földet. Viszont mivel budapesti lakos, a tokaj-hegyaljai és az érintett települések húsz kilométeres körzetében élő gazdáknak elővásárlási joguk volt. Ezt megnehezítette, hogy az adásvételi szerződésben Orbán Ráhel vállalta, hogy három banki napon belül átutalja a vételárat, ami azt jelenti, hogy ha egy helyi gazda be is szállt volna, ennyi napja volt, hogy összeszedje a megfelelő összeget.

Orbán Ráhel június óta nem kommunikált arról, élet-e az elővásárlási jogával, de az érintett ingatlanok adatiból kiderült, hogy a földhivatal már be is jegyezte a tulajdonjogát.

Egyedül az állam léphetett volna közbe, ugyanis az ingatlanok közül több is a világörökség része, tehát elővásárlási joga volt. Ennek bevezetése még Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslata volt 2017-ben. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség akkori miniszterhelyettese azt mondta, hogy „a világörökségi helyszíneknek a megőrzése közérdek, és emiatt azt is fontosnak tartja a kormány, hogy a magyarországi világörökségi helyszíneken lévő ingatlanok tulajdonosi szerkezete a legkisebb kockázatot okozza a világörökségi helyszín megóvására vonatkozó közfeladat tekintetében, és erősítse ott, ahol erre törvényi lehetőség van, az államot mint tulajdonosként eljáró főhatóságot”.

Az Orbán által most megvásárolt, a világörökséghez tartozó területeken fekvő ingatlanok tulajdoni lapjaiból még május végén törölték az állam elővásárlási jogát. A lapnak név nélkül nyilatkozó ingatlanjogász azt mondta, ő ilyen esetről még csak nem is halllott korábban, hiszen “ a törvény nem szól arról, hogy ezt hogyan lehet törölni, jogszerűen nincs erre mód.”

A 24.hu rákérdezett a Kulturális és Innovációs Minisztériumnál, hogy hogyan lehet törölni ezt a jogot, és hány ingatlan esetében élt már ezzel az állam, de november közepe óta nem kaptak választ. Az Építési és Közlekedési Minisztériumot és Orbán Ráhelt is megkeresték az ügyben, természetesen tőlük sem kaptak választ.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk