Törvénybe önti a kormány, hogy a polgármesterek jussolhassanak az állami támogatásokból

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 18.

Belpol

A Magyar Falu Programból a kistelepülések vezetői, rokonai és cégeik is nyugodtan kaphatnak majd támogatásokat. 

Mint arról már beszámoltunk, újabb salátatörvényt nyújtott be a kormány, ebben rögzítették azt is, hogy az alapítványi fenntartásba kiszervezett egyetemek alapítványai 2022 és 2026 között hány milliárdot kapnak majd évente az államtól.

A salátatörvényben azonban más érdekességek is szerepelnek, például újabb utakat nyit a kormány a hatalomban lévőknek és a hozzá közelállóknak, hogy állami pénzekből részesülhessenek, ezúttal a Magyar Falu Programból. 

A költségvetésben meghatározott állami támogatás mellett jelenleg a kistelepülési önkormányzatok a Magyar Falu Program nevű pályázati rendszerből tudnak a leginkább célzott támogatásokat szerezni például útépítésre, járdafelújításra, egyszóval hagyományos önkormányzati feladatokra. De különböző eszközbeszerzésekre is lehet pénzt nyerni a programon belül, tavaly pedig a falusi civil szervezeteket támogatták belőle, ezen természetesen a Fidesz-közeli szervezetek is jól szerepeltek

A most beadott törvényjavaslat arról szól, hogy a Magyar Falu Program pályázatain nyugodtan elindulhassanak olyanok is, akiket eddig kizártak a pályázók köréből. 

Az egyik rendelkezés ugyanis a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényt módosítja úgy, hogy "a 2000 fő vagy ez alatti lakosságszámú települések polgármestere tekintetében a Magyar Falu Program keretében nyújtott támogatás esetén" ne kelljen alkalmazni azt, hogy a pályázati eljárásban résztvevő közeli hozzátartozója, vagy bármelyikük tulajdonában álló gazdasági társaság, hozzájuk köthető egyesület, vagy szervezet ne kaphasson pénzt. Ugyanígy az Államháztartási törvény azon pontjait sem kell majd alkalmazni, miszerint ne kaphatna támogatást a polgármester, a vele közös háztartásban élő hozzátartozó, bármelyikük cége, vagy szervezete.

Magyarul ez azt jelenti, hogy

a Magyar Falu Program esetében minden gond nélkül a helyi polgármesterek és rokonaik, hozzájuk köthető cégek és egyesületek juthatnak majd forrásokhoz. 

Ez eddig jogszabályilag tiltott volt, most pedig az intézkedést a "folyamatban lévő ügyekre" is alkalmazni kell.  

A beadott javaslat indoklásában azt írják, hogy a Magyar Falu Program keretében "az idei évben folyamatban van a vállalkozói réteg támogatása is, a kistelepülési kisboltok támogatásán keresztül", és szerintük azért van szükség arra a lehetőségre, hogy a polgármesterek és rokonaik cégei is kaphassanak a pénzből, mert

"a kistelepüléseken nem ritka, hogy a településen működő gazdasági társaságok – amelyek meghatározóak a település életében – a polgármester, vagy annak hozzátartozója vezetésével, általuk létrehozott szervezetként működnek. Ezeknek a gazdasági társaságoknak a kizárása a támogatásból azt eredményezi, hogy az adott 2000 fő vagy ez alatti település teljes egészében elesik a támogatástól, mivel sok esetben ezen kis települések jellege miatt nincs más gazdasági társaság a településen, csak amelyikben a polgármester érintett."

Sőt, az indoklás szerint "aránytalan sérelem" érné a településeket, ha kizárnák a polgármestereket a pályázói körből.

Az indoklás szerint "több olyan kérelem érkezett, ahol olyan vállalkozás létesítene – egyedüliként – kisboltot, amely a (...) jogszabályi keretek okán nem részesülhet támogatásban, így a település elesik a boltnyitás lehetőségétől. Számos olyan pályázat érkezett, ahol szintén a korlátozás alá eső vállalkozás tartja fent az egyetlen működő kisboltot a településen, ezért indokolt, hogy – településfejlesztési program keretében – részesüljön támogatásban." 

Az intézkedés ugyanakkor csak a polgármesterek és érdekköreik megerősítését fogja hozni, és végképp ellehetetleníti bárki más érvényesülését a kistelepüléseken.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?