Törvénybe önti a kormány, hogy a polgármesterek jussolhassanak az állami támogatásokból

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 18.

Belpol

A Magyar Falu Programból a kistelepülések vezetői, rokonai és cégeik is nyugodtan kaphatnak majd támogatásokat. 

Mint arról már beszámoltunk, újabb salátatörvényt nyújtott be a kormány, ebben rögzítették azt is, hogy az alapítványi fenntartásba kiszervezett egyetemek alapítványai 2022 és 2026 között hány milliárdot kapnak majd évente az államtól.

A salátatörvényben azonban más érdekességek is szerepelnek, például újabb utakat nyit a kormány a hatalomban lévőknek és a hozzá közelállóknak, hogy állami pénzekből részesülhessenek, ezúttal a Magyar Falu Programból. 

A költségvetésben meghatározott állami támogatás mellett jelenleg a kistelepülési önkormányzatok a Magyar Falu Program nevű pályázati rendszerből tudnak a leginkább célzott támogatásokat szerezni például útépítésre, járdafelújításra, egyszóval hagyományos önkormányzati feladatokra. De különböző eszközbeszerzésekre is lehet pénzt nyerni a programon belül, tavaly pedig a falusi civil szervezeteket támogatták belőle, ezen természetesen a Fidesz-közeli szervezetek is jól szerepeltek

A most beadott törvényjavaslat arról szól, hogy a Magyar Falu Program pályázatain nyugodtan elindulhassanak olyanok is, akiket eddig kizártak a pályázók köréből. 

Az egyik rendelkezés ugyanis a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényt módosítja úgy, hogy "a 2000 fő vagy ez alatti lakosságszámú települések polgármestere tekintetében a Magyar Falu Program keretében nyújtott támogatás esetén" ne kelljen alkalmazni azt, hogy a pályázati eljárásban résztvevő közeli hozzátartozója, vagy bármelyikük tulajdonában álló gazdasági társaság, hozzájuk köthető egyesület, vagy szervezet ne kaphasson pénzt. Ugyanígy az Államháztartási törvény azon pontjait sem kell majd alkalmazni, miszerint ne kaphatna támogatást a polgármester, a vele közös háztartásban élő hozzátartozó, bármelyikük cége, vagy szervezete.

Magyarul ez azt jelenti, hogy

a Magyar Falu Program esetében minden gond nélkül a helyi polgármesterek és rokonaik, hozzájuk köthető cégek és egyesületek juthatnak majd forrásokhoz. 

Ez eddig jogszabályilag tiltott volt, most pedig az intézkedést a "folyamatban lévő ügyekre" is alkalmazni kell.  

A beadott javaslat indoklásában azt írják, hogy a Magyar Falu Program keretében "az idei évben folyamatban van a vállalkozói réteg támogatása is, a kistelepülési kisboltok támogatásán keresztül", és szerintük azért van szükség arra a lehetőségre, hogy a polgármesterek és rokonaik cégei is kaphassanak a pénzből, mert

"a kistelepüléseken nem ritka, hogy a településen működő gazdasági társaságok – amelyek meghatározóak a település életében – a polgármester, vagy annak hozzátartozója vezetésével, általuk létrehozott szervezetként működnek. Ezeknek a gazdasági társaságoknak a kizárása a támogatásból azt eredményezi, hogy az adott 2000 fő vagy ez alatti település teljes egészében elesik a támogatástól, mivel sok esetben ezen kis települések jellege miatt nincs más gazdasági társaság a településen, csak amelyikben a polgármester érintett."

Sőt, az indoklás szerint "aránytalan sérelem" érné a településeket, ha kizárnák a polgármestereket a pályázói körből.

Az indoklás szerint "több olyan kérelem érkezett, ahol olyan vállalkozás létesítene – egyedüliként – kisboltot, amely a (...) jogszabályi keretek okán nem részesülhet támogatásban, így a település elesik a boltnyitás lehetőségétől. Számos olyan pályázat érkezett, ahol szintén a korlátozás alá eső vállalkozás tartja fent az egyetlen működő kisboltot a településen, ezért indokolt, hogy – településfejlesztési program keretében – részesüljön támogatásban." 

Az intézkedés ugyanakkor csak a polgármesterek és érdekköreik megerősítését fogja hozni, és végképp ellehetetleníti bárki más érvényesülését a kistelepüléseken.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.