Hullottak a kormányzati "civil" pályázaton a milliók a Simonka-közeli szervezeteknek

Kis-Magyarország

A Bethlen Gábor Alapkezelő a vádlottak padján ülő Simonka Györgyhöz közeli szervezeteket is megtámogatta néhány millióval a civil pályázatán. 

Több jel mutat arra, hogy Simonka György, a súlyos vádakkal a bíróság előtt álló dél-békési fideszes országgyűlési képviselő nem esett ki a hatalmi pikszisből. Nemrégiben egy parlamenti voksolás miatt Kövér László kérte ki őt a Fővárosi Törvényszéktől, most pedig a hozzá közel álló, civilnek mondott szervezetek kaszáltak a Bethlen Gábor Alapkezelő „civil” pályázatán.

Miután a kormány bejelentette, hogy nem kéri a Norvég Alapból Magyarországnak járó 77 milliárd forintot, mert nem tetszettek neki a civil rész felügyeletére kiválasztott szervezetek, itthon kihirdették a legújabb állami civil pályázat győzteseit.

A pénzosztó a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt, amelyről néhány hónappal ezelőtt a Narancsban megírtuk, hogy román címszóval és román egyházi hivatkozással magyar református és katolikus templomok felújítására adott több tízmillió forintokat.

A Bethlen Gábor Alapkezelő új, „Városi civil alap” nevezetű listáját a Telex nézte át, és a lap arra jutott, hogy

a kedvezményezettek között számos Fidesz-közeli szervezet található, a tipikus „főcivil” Magyarországon a kormánypárti alpolgármester.

A cikkben ugyan nem említették külön a Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselőhöz közel álló „civil” szervezeteket, ezek összességében 20 millió forintos támogatást nyertek el.

Sebők Éva, a Momentum orosházi politikusa, az orosházi és a Békés megyei közgyűlés tagja, egyben az ellenzéki előválasztás egyik jelöltje egy Facebook-posztban számolt be erről. Sebők azt írta, hogy

Simonkához köthető, lényegében a kormánypárti parlamenti képviselő kampányszervezeteiként kaptak támogatást „civil” lepel alatt különböző alapítványok és egyesületek.

Összesen 5 millió forint támogatást kapott a Dél-Békési Mentőcsoport Alapítvány (DBMCS), miközben az egyesület elnöke a Simonka hűséges jobbkezeként funkcionáló orosházi alpolgármester, Oravecz Nóra. Ahogy arról korábban írtunk, a DBMCS nem is olyan régen egy több milliárdos pályázat miatt került ádáz vitába a Békés megyei közgyűlés elnökével, a fideszes Zalai Mihállyal. Ebben a történetben a Békés megyei fideszes belharcok is főszerepet kaptak.  

Sebők Éva szerint egy másik szervezetnél ennyire se kell keresni a Simonka-szálért: hiszen közvetlenül a vádlottak padján ülő politikus az elnöke. Ez a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség, amely fő célja – a sokak szerint semmire sem való – a Simonka-féle "Calendula-terv" kidolgozása, amely a térség felemeléséről szólna, ám leginkább nem több vágyak tetszőleges gyűjteményénél, és valójában az a program, amellyel Simonka a választások előtti kampányturnén körbehaknizza a térséget.

A Dél-Békés Jövőjéért Szövetség tagjai között több olyan egyesület, alapítvány és cég is szerepel, amely érintett azokban az ügyekben, amelyek miatt Simonka most a vádlottak padján ül. (Nem mellesleg Simonka ezt a szervezetet ajánlotta a helyi polgármestereknek pályázatírásra, előkészítésre és megvalósításra is.) A szövetség a mostani pályázaton 5 millió forintot nyert. 

Simonka 45 százalékot kért

 
Simonka és a Calendula-terv
Fotó: füvesi.hu
 

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. listáján szerepel még két, további Simonka-szervezet is, a Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesület, amely ugyancsak 5 milliót nyert. Ez az egyesület is megannyi, azóta botrányba fulladt, Simonkához köthető pályázatban vett részt, többek között a szabálytalansági eljárásban érintett egészségnapokban is. Az egyesület elnöke Simonka barátja, a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség felügyelőbizottsági tagja, Fehér Roland.

A másik ilyen szervezet szintén 5 millió forinttal az ugyancsak Simonkához köthető Szent György Jövő Építő és Vidékfejlesztő Egyesület, amely nemrégiben még kerékpáros centrumot próbált fejleszteni Pusztaottlakán 250 millió forintból, meglehetősen sikertelenül. (Az ügy szépséghibája, hogy Pusztaottlaka alig 300 lélekszámú zsákfalu a Viharsarokban, ahova nem is vezet kerékpárút.)

„Nem értem a dolgot. Vagy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. lustaságból nem nézett utána azoknak a szervezeteknek, amelyek most támogatott, vagy Simonkának még mindig van befolyása kormánykörökben. Nem tudom, melyik a rosszabb” – mondta a Narancs.hu-nak Sebők Éva, a Momentum orosházi politikusa.

A Narancs.hu június közepén megírta, hogy bár nem jogszabályellenes, de a legritkább esetben fordul elő, hogy egy büntetőper esetén nem egészségügyi, családi (pl. temetés), vagy halaszthatatlan utazási okokra hivatkozva napolnak el egy előre már meghirdetett tárgyalást, hanem munkahelyi elfoglaltságra hivatkozva.

 
Simonka itt éppen a bíróságon 
Fotó: Sióréti Gábor

Ez történt azonban a parlament tavaszi ülésszakának utolsó napján, amikor fontos voksolások sorára került sor a törvényhozásban, Kövér László házelnök, aki egyben a Fidesz országos választmányának elnöke, kikérte a Fővárosi Törvényszéktől Simonka György dél-békési kormánypárti képviselőt. Azt a Simonkát, akit bűnszövetkezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással, sikkasztással és okirat-hamisítással vádol a Központi Nyomozó Főügyészség. Ebből újra világossá vált a Fidesz-KDNP-nek arra a vádlottak padján ülő Simonka szavazatára is szüksége van a kétharmadhoz, holott őt közel tíz évre börtönbe csukná a vádhatóság és 850 millió forintos vagyonelkobzást is szükségesnek lát nála

Egyelőre arról sem született hivatalos döntés, hogy a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson kit fognak indítani az orosházi központú választókerületben. Igaz, éppen a Narancs.hu írt arról, kik lehetnének a „beugró” fideszes képviselőjelöltek a kormánypárti vádlott visszaléptetése esetén. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk