Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését kéri az ügyészség

  • narancs.hu
  • 2022. február 25.

Belpol

A zuglói parkolási ügyben nyomoznak, befolyással üzérkedéssel gyanúsítanák meg a képviselőt. 

Korrupciós bűncselekmény miatt tett indítványt a legfőbb ügyész Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – közölte az ügyészség pénteken dél körül. 

A közlemény szerint Polt Péter legfőbb ügyész egy befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként tett indítványt az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Az ügynek a jelenlegi zuglói polgármesterhez, a szintén MSZP-s Horváth Csabához is köze van, a közlemény szerint ugyanis a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban "megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt".

"Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti"

– fogalmaz a közlemény. 

Mint arról beszámoltunk, szerdán házkutatás zajlott a zuglói önkormányzatnál, egy önkormányzati cégnél és Horváth Csaba polgármester otthonában is. Az ügyészség akkor azt közölte, hogy korrupcióval gyanúsítják Horváthot. A szerdai közlemény szerint Horváth a parkolási rendszert üzemeltető cégtől többször is kapott többmillió forint készpénzt. 

Horváth Csaba az ügyre akkor úgy reagált, hogy a felrótt korrupciós cselekményt nem követte el, a lelkiismerete tiszta. "Az ügy időzítése és indíttatása egyértelműen politikai" – írta. 

Tóth Csaba, a kerület jelenlegi országgyűlési képviselője indult az előválasztáson Zuglóban, de végül miután komoly viták alakultak ki a személye körül, és több párt is kihátrált mögüle, még az első forduló lezárulta előtt visszalépett a jelöltségtől. 

Emlékezetes, miután Hadházy Ákos Zuglóban indult el az ellenzéki előválasztáson, Tóth személye körül hónapokig komoly viták zajlottak. A politikus végül az első forduló közben visszalépett a jelöltségtől, ahol így Hadházy Ákos nyerte az előválasztást. Tóth akkor azt mondta, kitölti a parlamenti ciklusból hátralevő néhány hónapot, utána pedig visszatér az üzleti életbe.

A most szóban forgó ügy a zuglói parkolás ügye, amelyben valószínűleg a SIS Parking Kft. érintett. Hadházy Ákos korábban arról írt, sejteni lehetett, hogy hamarosan ellenzéki önkormányzatokhoz jutnak majd a nyomozásban, de az ügy akár a kormány legmagasabb köreihez is elvezethet, a BKV számára bedolgozó SYS IT Kft. ugyanis fiktív számlákat fogadhatott be a T-Systems, a 4iG és a Deutsche Telekom cégektől.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk