Továbbra sem foglalkozik az Alkotmánybíróság nem- és névváltoztatási panaszokkal

  • narancs.hu
  • 2023. május 11.

Belpol

Érdemi vizsgálat nélkül utasították vissza őket.

Érdemi vizsgálat nélkül utasított vissza az Alkotmánybíróság három alkotmányjogi panaszt, amelyek transznemű emberek névváltoztatásának tiltását kifogásolták írja a hvg.hu.

2020-ban hozta azt a jogszabályt a parlament, amely kimondja, hogy

a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, így az anyakönyvi nyilvántartásban sem lehet a nemet és a nevet módosítani.

Az Alkotmánybíróság 2023 februárjában mondta ki, hogy

a nem- és névváltoztatás tilalma nem sérti az alaptörvényt.

Ez a döntés azonban szemben áll egy 2018-as alkotmánybírósági határozattal, mely szerint a nemváltoztatással összefüggő névváltoztatás az emberi méltóság része, így alkotmányjogilag védett.

2020-ban azonban alaptörvényi fogalommá vált a születési nem, amelyet a kilencedik módosítás alkotott meg. Erre a februári alkotmánybírósági határozat is hivatkozott.

Most azért utasította el a panaszokat az Alkotmánybíróság , mert az azok alapjául szolgáló eljárásokban még nem zárult le minden jogorvoslat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk