Továbbra sem népszerű az olimpiarendezés ötlete

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 23.

Belpol

Még a kormánypárti szavazók 45 százaléka is inkább másra költené a pénzt.

Ma is többségben vannak azok, akik nem támogatnának egy esetleges magyar pályázatot, mert azt gondolják, csak a kormányközeli vállalkozók nyernének az ügyön – írja a Népszava

„Százszor jobb olimpiát tudnánk csinálni. Szervezésben, transzportban, szállásban, megközelítésben és a helyszínekben is. Ebben teljesen magabiztos vagyok” – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a kormánylap Nemzeti Sportnak a párizsi olimpia alatt. Nem ez az egyetlen jel, ami arra utal, hogy a kormány ismét fontolgat egy esetleges pályázatot a nyári játékok megrendezésére, de ezt egyelőre hivatalosan senki nem erősítette meg. Mindenesetre az emberek többsége továbbra sem állna az olimpia ügye mellé – derült ki a Publicus által a lapnak készített reprezentatív felméréséből.

 

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy esetleges olimpiai pályázatot, a megkérdezettek 41 százaléka felelt igennel vagy inkább igennel, és 55 százaléka nemmel vagy inkább nemmel. 

Összehasonlításképpen: amikor a Publicus 2021 elején feltette azt a kérdést, hogy támogatnának-e egy 2032-es olimpiai rendezést, 39 százalék felelt igennel 59 százalék ellenzővel szemben, vagyis azóta minimálisan nőtt a támogatók és csökkent az elutasítók aránya. Mivel a mostani felmérés a sportesemény ideje alatt zajlott, elképzelhető, hogy a minimális elmozdulás az ezzel kapcsolatos lelkesedésnek köszönhető. Ugyanakkor jelentős változás egy estleges pályázat támogatottságában nem figyelhető meg az elmúlt nyolc évben sem, 2016-ban, még a Momentum NOlimpia kampányát megelőzően 45 és 50 százalék volt a támogatók és az ellenzők aránya a Publicus mérése szerint. Vagyis mindig többségben voltak azok, akik szkeptikusak egy ekkora sportesemény hazai megrendezésével kapcsolatban.

A jelenlegi adatok szerint

kizárólag a kormánypárti szavazók körében vannak többségben a hazai olimpia támogatói.

Körükben nagyon magas 78 százalékos az ügy mellé állók aránya, és csak 20 százalék elutasító. Az ellenzéki pártok szavazóinak 81, a Tisza Párt szavazóinak 80 százaléka gondolkodik így, a bizonytalanok körében pedig 58 százalékos a pályázat elutasítottsága.

A vélhetően Budapest központtal megrendezni szándékozott esemény a fővárosban élők körében az átlagnál is népszerűtlenebb: 59 százalék nem szeretne olimpiát, szemben 37 százaléknyi támogatóval.

A többség annak ellenére utasítja el a pályázás ötletét, hogy a válaszolók 65 százaléka szerint egy hazai olimpia növelné az ország ismertségét, 56 százalék szerint pedig javítaná Magyarország megítélését, 55 százalékot pedig büszkeséggel töltene el, ha megrendeznénk a sporteseményt. Ezeket az átlagokat erősen felhúzzák a Fidesz-KDNP szavazói: az első és második állítást egyaránt 85 százalékuk jelölte meg, és 84 százalékuk lenne büszke az országra egy rendezés során. Más pártok szavazói sokkal kevésbé hisznek ezekben a feltételezésekben.

Az elutasítottság oka, hogy az összes megkérdezett 71 százaléka úgy gondolja:

a játékok megrendezése nagyon sokba kerülne, Magyarországon ezt a pénzt más célokra kellene fordítani. 

Ezzel összhangban 59 százalék szerint az ország egyszerűen túl szegény egy olimpia megrendezéséhez. Ezt a vélekedést tovább árnyalja, hogy 61 százalék szerint „az olimpiához szükséges fejlesztésekkel elsősorban a Fidesz-közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez”.

Vagyis az emberek nagy része nem bízik abban, hogy az erre költött pénz a megfelelő helyre menne. Ebben a kérdésben is kivételt képeznek a kormánypárt hívei,

de még köztük is van 45 százalék, aki inkább másra költené ezt a pénzt,

28 százalék, aki szerint az ország túl szegény egy ekkora vállaláshoz. 

Harminc százalékuk pedig úgy gondolja: elsősorban a kormányhoz közeli üzletemberek járnának jól az olimpiával, senki más.

Nyitóképünkön: egy látványterv a budapesti olimpiáról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk