Transzatlanti pávatánc: Brüsszelben keménykedik, New Yorkban hátrál a kormány CEU-ügyben

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 15.

Belpol

Most az látszik valószínűbbnek, hogy Budapesten marad az egyetem.

A kormány a napokban nehezen überelhető érveléssel utasította vissza az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos kifogásait: Soros György. Azt hangoztatták, hogy semmit sem változtatnak a törvény tavasszal elfogadott, a CEU-t hátrányosan érintő módosításain, és különben is, Soros egyeteme sem állhat a törvények felett.

Ehhez képest a hvg.hu információi szerint a kormány épp egy olyan megállapodást készül kötni a CEU székhelyéül szolgáló New York állammal, amely épp saját törvényük követelményeit puhítaná fel. Eleve engedmény volt már az is, hogy New York állammal tárgyalnak, a törvény ugyanis azt írja elő, hogy egy előzetes megállapodás is szükséges lenne a szövetségi kormánnyal.

Michael Ignatieff, a CEU rektora és helyettesei

Michael Ignatieff, a CEU rektora és helyettesei

Fotó: MTI - Balogh Zoltán

A megállapodás tervezett szövege további érdekességeket tartalmaz. Míg a törvényben az szerepelt, hogy a CEU-nak idén év végéig Budapest mellett Amerikában is működnie kell, a megállapodás a hvg.hu szerint megelégszik amerikai „felsőoktatási tevékenységgel”. Így az egyetemnek nem kell új kampuszt építenie és képzési palettát beindítania – ami lehetetlen lenne –, hanem elég, ha egy amerikai egyetemmel megállapodnak valamilyen képzési program átvételéről. Michael Ignatieff rektor állítólag már tárgyal is ilyesmiről.

Egy hátrányos kitétel alól úgy tűnik, nem menekül meg a CEU: elveszíti azt a jogát, hogy az unión kívülről érkező oktatói külön munkavállalási engedély nélkül taníthatnak Budapesten. Ez az adminisztratív nehézség azonban aligha jelenti az intézmény végét, így ha igazak a HVG értesülései, akár egy-két héten belül rendeződhet az egyetem helyzete.

Figyelmébe ajánljuk