Tünetmentesek a Vuhanból kimenekített magyarok

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. február 2.

Belpol

A hét magyart a Szent László Kórházban fogják elkülöníteni a megfigyelésük alatt.

Tünetmentesek azok a magyarok, akik elhagyták Vuhant - nyilatkozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap délután telefonon az MTI-nek.

A koronavírus lezárt kínai tartományból hazatérő hét magyar állampolgár repülője nem sokkal fél 3 után érkezett meg Franciaországba.

A hét magyar közül öten voltak Vuhanban, ketten másik városban. A nehéz közlekedés ellenére mindannyiuknak időben sikerült odaérnie a találkozási ponthoz, ahonnan elvitték őket a repülőtérre.

A hazatérő magyarok még indulás előtt két - kínaiak és franciák által végzett - orvosi vizsgálaton is átestek. Ennek eredménye szerint mindegyik magyar jól van. A leszállás után sincsenek tüneteik, fáradtak, de jól vannak.

A magyarokat a Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre még vasárnap, valószínűleg késő este érkeznek meg. Az országos tisztifőorvos és az egészségügyi kormányzat irányítása mellett a mentőszolgálat fogadja őket, és a budapesti Szent László Kórházban lesznek elkülönítve megfigyelés alatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos erről azt mondta, a hazaérkező hét magyart leszálláskor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve várja majd, amelyek a napi mentésben nem vesznek részt.

A hazatérőket a Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe viszik, bár az utolsó információk szerint egészségesek, a betegség semmiféle tünetét nem mutatják.

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba. Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket.

Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben - védőruhában, maszkban, szemüvegben - látja el a karanténban levőket, ami megfelelő védelmet ad számukra.

A megérkezést követően orvosi vizsgálatokat és laboratóriumi teszteket végeznek a hazatérőkön. Ezek első eredménye 24 órán belül, a megerősített eredmény néhány napon belül rendelkezésre áll. Szlávik János kiemelte: minden személyi és tárgyi feltétel adott a karanténhoz, megfelelő szakorvosok, valamint fertőtlenítő és higiénés eszközök is rendelkezésre állnak, amelyek egy esetleges fertőzés továbbvitelét megakadályozzák.

További híreink a járványról itt!

Figyelmébe ajánljuk