Igaza van, ha szokatlannak tartja a február eleji tavaszt

  • narancs.hu
  • 2020. február 2.

Belpol

Megdőltek a melegrekordok a napokban.

Szombaton és vasárnap is megdőltek a melegrekordok - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán.

Az OMSZ közlése szerint szombaton, február elsején az arra a napra vonatkozó legmagasabb minimum-hőmérséklet országos rekordja dőlt meg, ugyanis Pécs Árpádtetőn mindössze 8,7 fokig csökkent a levegő hőmérséklete. Az eddigi legmagasabb minimum-hőmérsékletet Sopronban mérték 1923-ban, ami csupán 8 fok volt.

Az előzetes adatok alapján pedig úgy tűnik, hogy vasárnap, február 2-én a napi melegrekord is megdőlt.

A február 2.-i rekord tavalyi volt, akkor Főnyeden 18,1 Celsius-fok volt. A tavaly főnyedi rekord viszont egy 75 éves melegrekordot döntött meg, előtte 1944-ben Szombathelyen mérték a legmelegebbet február 2-án.

Most azonban még a tavalyinál is egy tizedfokkal volt melegebb vasárnap Drávaszabolcson, ahol 18,2 fokig melegedett fel a levegő délutánra.

Pénteken, január utolsó napján szintén megdőlt a napi melegrekord: akkor is a legmelegebb órában Drávaszabolcsban 16,7 fokot mértek.

A legfrissebb előrejelzés szerint a jövő héten ismét lehűl az idő. Többfelé maximum plusz 1 fokig emelkedik csak a hőmérséklet, a hét második felében akár mínusz 8 fok is lehet. Emellett változékony lesz az idő, esőre, hózáporra is készülni kell.

Figyelmébe ajánljuk