Úgy tűnik, 2020-tól nem lesznek állami férőhelyek a Corvinuson

  • narancs.hu
  • 2018.10.05 09:15

Belpol

Egy saját ösztöndíjat azért létrehoznak, de a cél a minél több fizetős hallgató.

2020-tól teljesen megszűnhetnek az állami ösztöndíjas, azaz ingyenes férőhelyek a Corvinus Egyetemen – ez derült ki egy tegnapi dolgozói értekezleten a Népszava szerint. Pavlik Lívia kancellár az eseményen elmondta, hogy az állami ösztöndíj helyett létrehoznak egy saját ösztöndíjat, de a cél, hogy a fizetős hallgatók aránya a mai 40-ről 60 százalékra emelkedjen. A Népszava szerint egy félévért akár 4 millió forintot is elkérhetnek majd.

A Corvinus az átalakítási tervek alapján az Emmitől először az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásába, majd 2019-től egy állami alapítású alapítványhoz kerül. A fizetős hallgatók bevonzása mellett az intézmény nemzetközi jellegét is erősítenék, az oktatói fizetéseket pedig emelnék az elképzelés kidolgozói.

Ettől függetlenül a tegnapi értekezleten a beszámoló szerint feszült volt a hangulat, Lánczi András rektor az egyetemi szakszervezet vezetőjébe például belefojtotta a szót.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.