Úgy tűnik, Palkovics is kifogott egy olcsó önkormányzati lakást a Várban

  • narancs.hu
  • 2019. március 12.

Belpol

Alig több, mint 32 ezer forintnyi bérleti díjat fizethet.

"A budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel meglehetősen olcsón önkormányzati lakást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter" - írta meg a 24.hu.

A portál arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Palkovics vagyonnyilatkozata szerint egy 400 négyzetméteres lakóingatlant birtokol Kecskeméten, a miniszter mégsem ott, hanem a budai Várnegyedben lakik életvitelszerűen. A helyszínen - a látszólag edzésből a lakáshoz érkező -  Palkovicsot a lap le is fotózta.

A Mátyás-templom szomszédságában található műemléképületben a 24.hu számításai szerint ráadásul a miniszter valószínűleg elég alacsony, alig több, mint 32 ezer forintnyi havi bérleti díjért lakhat.

A lap kérdései az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóosztálya azt közölte, hogy Palkovics az önkormányzati lakás bérleti jogához lakáscserével jutott hozzá - még 2013-ban, tehát mielőtt felsőoktatási államtitkárrá nevezték ki. A 63 négyzetméteres ingatlant a közlemény szerint úgynevezett költségelvű bérleti díj alapján fizeti Palkovics, a pontos összegről azonban nem írtak. A 24.hu a Budavári Önkormányzat lakásrendelete alapján számolta ki, hogy az adott paraméterű lakás bérleti díja körülbelül 32 ezer forint lehet havonta. Ahogy írják, ez kirívóan alacsony ahhoz képest, hogy piaci áron a környékbeli, hasonló paraméterű lakásokért ennek tízszeresét is kérhetik.

A lap hozzáteszi, hogy egyébként két éve tart nyomozás a Budavári Önkormányzat ellen a "feltűnően olcsón osztogatott bérlakások ügyében". A IX. kerületi Ügyészség ekkor hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt endelt el nyomozást, ám a rendőrség először arra hivatkozott, nem történt bűncselekmény. Az ügyészség azonban felülbírálta ezt: kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályát, hogy vizsgálja ki az ügyet. Az eljárás azóta is folyik - írják.

A 24.hu cikkével szinte egyidőben jelent meg az Indexen a Várnegyedben bérelhető műemléki önkormányzati lakások bérlési rendszeréről szóló cikk, amely azt hangsúlyozza, hogy a várban nem egyszerű az árképzés, és "nem mind nyomott ár, ami annak látszik".

"Nem kell kormányközeli VIP-nek lenni ahhoz, hogy valaki a vár lakója legyen egy olyan lakásban, amelynek – kissé félrevezetően bérleti díjnak nevezett – havi díja 600 forint négyzetméterenként" - írják.

A cikk azt magyarázza ugyanis, hogy a várbeli önkormányzati lakások egy típusa nem eladható és nem bérbeadható, hanem úgy nevezett örökölhető bérleti joggal lakhatják, akár évtizedek óta, és mivel a lakók nem adhatják el lakásaikat, ezért méltánytalan lenne a mindig növekvő bérleti díjnak kitenni őket: "Mivel ellentétben más kerületek lakásaival, ők nem vehették meg otthonukat az önkormányzattól sem kedvezményes, sem piaci áron, a megoldás az lett, hogy alacsonynak tűnő bérleti díjat fizetnek, lakásukért. Valójában megtévesztő bérleti díjról beszélni, itt igazából közös költségről van szó, amelyet az önkormányzat határoz meg" - írják. Az örökletes jogot készpénzért ugyan nem lehet eladni, de lakáscserével átadható a vevőnek, aki tulajdonképpen saját vagyont képező ingatlant cserél bérleti jogra. "A csereügyletekben az önkormányzatnak nincsen szerepe, semmiféle beleszólási joga, bárki juthat így ingatlanhoz és ugyanezek a szabályok érvényesek rá is" - hangsúlyozza az Index.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?