Júniusig a bankoknak is át kell világítaniuk minket

  • narancs.hu
  • 2019. március 12.

Belpol

Igazolni kell a személyazonosságot, és nyilatkozni kell a közsszereplői státuszról.

A pénzmosás elleni törvény előírása szerint a pénzintézeteknek június 26-áig át kell világítaniuk az ügyfeleiket - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője kedden.

A 2017 júniusában életbe lépett pénzmosás elleni törvény nemcsak a banki, hanem az egészségpénztári, életbiztosítási ügyfelekre is vonatkozik. (Tehát, aki az elmúlt két évben nyitott bankszámlát, annak már nem kell azonosítania magát, de aki 2017 előtt, annak igen.)

Az intézkedés valamennyi ember biztonságát szolgálja, célja, hogy a számlák ne váljanak a pénzmosás finanszírozásának eszközévé - fogalmazott Binder István.

Az átvilágítás folyamata úgy néz ki, hogy a lakossági ügyfelek személyi okmányát, illetve lakcímkártyáját lemásolja a pénzügyi szolgáltató, majd az ügyfélnek alá kell írnia egy dokumentumot, amelyben arról nyilatkozik, hogy nincs kiemelt közszereplői státusza, vagyis nem állami cég elsőszámú vezetője és nem is politikus.

Vállalati ügyfelek esetén a cég nevében eljáró megbízott szintén személyazonosságát, illetve lakcímét kell igazolja, továbbá adószámát is meg kell adnia a teljeskörű ügyfél-azonosítás során - fűzte hozzá Binder.

Neked ajánljuk