Ügyészség: Magyar Péter hazudik

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 26.

Belpol

A Tisza Párt elnöke szerint az ügyészség trükközött abban az ügyben, melyet az ominósus Varga Judit-hangfelvétel miatt indtítottak. 

Dr. Magyar Péter a mai sajtótájékoztatóján a volt igazságügyi miniszter hangfelvételét érintő ügyben a valóságnak meg nem felelő állításokat fogalmazott meg az ügyészségi eljárással kapcsolatban – írja az ügyészség közleményben

A vonatkozó jogszabályok és a következetes gyakorlat alapján feljelentőnek az a személy minősül, aki az ügyészségnél vagy a nyomozó hatóságnál az eljárás alapjául szolgáló feljelentést megteszi. Dr. Magyar Péter a volt igazságügyi miniszter hangfelvételét érintő ügy nyomozásával összefüggésben nem tett feljelentést. Magyar az eljáró ügyészség idézésére – többszöri egyeztetést követően – tanúként jelent meg. Az ügyben az ügyészség a nyomozást nem a dr. Magyar Péter által a mai sajtótájékoztatón megnevezett személy feljelentése alapján rendelte el, fogalmaz a hatóság. 

Az ügyészség szerint Magyar azon állítása sem felel meg a valóságnak, amely szerint az ügyészség azért nem őt tekintette feljelentőnek, hogy az iratok tartalmát így ne ismerhesse meg. Az eljárásjogi törvény alapján a sértettnek nem minősülő feljelentő az iratokba nem tekinthet bele, csak a megszüntető határozatot kézbesítik a részére.

A büntetőeljárási törvény meghatározza, hogy mely esetben melyik nyomozó hatóság, illetve ügyészség járhat el. Mivel ezen ügyben kizárási ok nem merült fel, kizárás iránti indítvány nem érkezett, így a törvény szerint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Nyomozó Ügyészség járt el. A hatóság közleménye szerint, a Tisza Párt elnökének minden további felvetésére az ügyészség a felülbírálati indítvány nyomozási bíróhoz való továbbítása során fog reagálni.

Magyar hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, az ügyészség többször is trükközött, ugyanis nem az általa nyilvánosságra hozott hangfelvétel és az ő tanúvallomása alapján indított nyomozást, hanem a fideszes feljentőt, Tényi Istvánt ismerték elfejelentőnek. Mint ismert, állította, a volt feleségéről, Varga Judit volt igazságügyi miniszterről rögzített hangfelvétel alapján, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke Rogán Antal embere, és a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter munkatársai kihúztak részleteket a Schadl-Völner-ügy ügyészségi irataiból. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk