Ügynökségekkel állítaná meg Orbán a felesleges állami pénzszórást
orban.jpg

Ügynökségekkel állítaná meg Orbán a felesleges állami pénzszórást

  • narancs.hu
  • 2019. január 3.

Belpol

A korrupció mértéktelensége már a Fidesz szavazóbázisát is irritálja és erodálja, állítólag.

Év végi rendeletekkel hozott létre a kormány egy sor ügynökséget, annak érdekében, hogy a kormányzati költéseket minél jobban ellenőrizni tudja, írja a HVG.

A BMSK Beruházási, Műszaki, Fejlesztési Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. irányítja majd az építési beruházásokat és 500 milliárd forintig vállalhat kötelezettségeket. A BMSK-hoz tartozik majd minden olyan állami magasépítési beruházás, melynek értéke meghaladja a 700 milliót, jövőre pedig már az önkormányzati beruházásokat is ez a cég felügyeli a tervezéstől egészen az átadásig.

A lap szerint a cél, hogy a kormányzati beruházásoknál ne legyen túlárazás, mert a tavalyi úszóvébé sokszorosan elszálló költségvetése állítólag már a Fidesz szavazóinak is sok volt, ráadásul szinte naponta érkeznek hírek egyre dráguló beruházásokról.

A HVG azt írja, hasonló „költségcsökkentő“ megfontolások vezettek  oda, hogy a kormányhoz közeli lapokat egy nonprofit alapítványba terelték, vagy hogy az állami reklámköltéseket is központosították.

Központosítják a nagy sportesemények lebonyolítását is, ennek felelőse a Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft. lesz. Hasonlóan egy helyre terelik az informatikai beruházásokat is, mert a HVG szerint a következő időszakban itt lesznek az igazán nagy megrendelések. Ezen beruházások felelőse a Digitális Kormányzati Ügynökség lesz. Ezt a társaságot a Rogán Antal felügyeli majd. Mészáros Lőrinc már itt is felállt a startvonalhoz, hiszen tavaly megvásárolta a 4iG szoftverfejlesztő társaságot.

Figyelmébe ajánljuk