Orvost bérelne a kórház, hogy legyen aki gyógyít
korh2_top_story_lead.jpg

Orvost bérelne a kórház, hogy legyen aki gyógyít

  • narancs.hu
  • 2019. január 3.

Belpol

1,8 milliárd szakorvosbérlésre a Hetényi Géza Kórházban.

Kardiológust, érsebészt, sebészeti ügyeletes szakorvost és mellkassebészt is közbeszerzéssel keres a szolnoki kórház, írja a 24.hu.

Mindez annak beismerése, hogy nincs elegendő szakember az intézményben.

A lap szerette volna megtudni a kórház felügyeletét gyakorló Állami Egészségügyi Eszközkezelő Központtól (ÁEEK),  miért van szükség a külsős megbízásokra és hány alkalmazottként foglalkoztatott orvos tudná ellátni a kiszervezett feladatokat, választ azonban nem kaptak. A közérdekű adatigénylésből kiderült, a 2018. január 1. és november 15. közötti időszakra vonatkozóan összesen 101 érvényben lévő, külsős szerződésük volt, ebből tíz haladta meg az évi ötmillió forintos értékhatárt, tizenegy pedig a közbeszerzési értékhatárt.

Az Államkincstár szerint a Hetényi Géza Kórház az ország legeladósodottabb egészségügyi intézményei közé tartozik: kifizetetlen számláinak összege meghaladják a kétmilliárd forintot.

Harmadállásban dolgozó bérnővérekkel oldják meg a kórházak a munkaerőhiányt

A mind aggasztóbb nővérhiány enyhítésének egyik lehetséges megoldása a bérnővérek alkalmazása. Csakhogy még a sokadik 12 órát teljesítő bérnővérekkel együtt sincs meg a kellő számú ápoló az országban.

Ahogy arról korábban részletesen írtunk, a nővérhiány pótlására is bevett módszerré vált a munkaerő bérlése. Régebben csak egy-két osztályon kellett bérnővér, például az aneszteziológián vagy intenzíven, most már van olyan intézmény, ahol 10-12 osztályon is folyamatos az igény.

Figyelmébe ajánljuk