A Fidesznek is lesz egy-két szava ahhoz, ha mind a 106 választókerületben előválasztást tartanak

Belpol

Minél hamarabb ki kell mondani, hogy közös listát állít az ellenzék. Politológusok, pártvezetők elemezték az előválasztás lehetőségeit a Republikon intézet online konferenciáján.

„Karácsony elfogadottsága, állóképessége rengeteget fejlődött." Ezt László Róbert, a Political Capital választási szakértője mondta a Republikon Intézet keddi online konferenciáján, amelynek témája az ellenzéki előválasztás volt. A politológus nem véletlenül hozta szóba a főpolgármestert, hiszen Karácsony Gergely is előválasztást követően lett az ellenzék közös jelöltje.

A rendezvényen politológusok, majd az ellenzéki pártok politikusai mondták el véleményüket, elemezték az előválasztást. A beszélgetés első etapjában László Róbert mellett Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport elnöke, Virág Andrea, a Republikon stratégiai igazgatója, valamint Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezető igazgatója vitatkozott.

A részvevők, szigorúan maszkban

A részvevők, szigorúan maszkban

Screenshot: Facebook/@Republikon

Visszatérhetnek az értelmes viták

A Political Capital munkatársa szerint az előválasztások egyik legnagyobb kockázata, hogy elkoptatják egymást a jelöltek. László Róbert úgy látja, a Fidesz azért nem szállt bele ebbe jobban tavaly, mert arra számított, hogy az ellenzék magától is el fogja rontani, viszont ha mind a 106 egyéni választókerületben lesz előválasztás, ahhoz a kormánypártnak is „lesz egy-két szava”. Virág Andrea ehhez hozzáfűzte, ugyan a Fidesz nem próbálta meghekkelni a tavalyi előválasztást, de azért tematizálta a kérdést. - Emlékezzünk csak a „roncsderbi” kifejezésre - mondta a szakember.

Závecz Tibor szerint a főpolgármester-jelölti előválasztás felrázta az ellenzéki szavazókat; értelmes diskurzus folyt arról, hogy milyen problémák vannak a fővárosban, az ilyen viták pedig nem voltak jellemzőek az elmúlt tíz évre. Mráz Ágoston Sámuel viszont úgy reagált, ami egykor sikerült, az nem biztos, hogy 2021-22-ben is menni fog; Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor is szerzett magának pozíciót a választást követően, de azt nem lehet megígérni, hogy a 106 választókerületben minden indulónak jut valami az eredmények kihirdetése után is.

Závecz Tibor szerint ettől függetlenül nem valószínű, hogy nagyobb konfliktusok alakulnak ki az előválasztások során a pártokon belül, mert érzik, történelmi lehetőségük van, hogy megszorítsák, a későbbiekben pedig talán legyőzzék a Fideszt. László Róbert hozzátette, azért a kormánypárt nem nézte szimplán karba tett kézzel az előválasztást, például „beizzították” Berki Krisztiánt is.

Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett: a DK vesztese volt a főpolgármester-jelölti előválasztásnak, ezért szerinte a párt nem fog belenyugodni abba, ha például a Momentum nyer többségében. Závecz Tibor erre azt mondta, a listaállítás során ezen lehet kompenzálni, a jelölteknek pedig állniuk kell a sarat, és nem bánná, ha a csontvázak már az előválasztás során kidőlnének. Virág Andrea reagálásképpen pedig azt hozta szóba, akár tetszik majd a DK-nak, akár nem, ha adott esetben a Momentum nyeri a legtöbb választást, Gyurcsány Ferenc pártjának nem nagyon lesz lehetősége kiugrania az előválasztási rendszerből, mert akkor a szavazók megbüntetik.

László Róbert és Mráz Ágoston Sámuel

László Róbert és Mráz Ágoston Sámuel

Screenshot: Facebook/@Republikon

Hogyan lehet megakadályozni a fideszes trollokat?

„Azt kell mérlegelnie egy politikusnak, hogy jó-e egy versengésben negyediknek, ötödiknek lenni” – válaszolta Závecz Tibor arra a kérdésre, hogy kinek érdemes indulnia a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Virág Andrea szerint nem feltétlenül szükséges, hogy mindenki állítson jelöltet, aki viszont így dönt, az kimarad a hírekből, a közbeszédből. Mráz Ágoston Sámuel úgy látja, a Momentumnak a parlamentbe való bejutás, az MSZP-nek, LMP-nek, Jobbiknak pedig a fennmaradás miatt kellene egy jelölt.

Az ellenzéki előválasztások veszélye, hogy „fideszes trollok” is elmehetnek rá, és arra szavazzanak, aki az országgyűlési választáson a kormánypárt számára kedvezőbb. Závecz szerint ez megakadályozható azzal, ha aláíratnak minden szavazóval egy értéknyilatkozatot, hogy az előválasztás ügyét fontosnak tartják. Virág Andrea ezzel egyetértett, de szerinte az is gátlótényező lehet, ha minden választó egy szimbolikus, 200 forintos összeggel hozzájárul az előválasztáshoz. Mráz Ágoston Sámuel szerint a tavalyi előválasztás bizonyítja, hogy a Fidesz nem fog beavatkozni, most sem hiszi, hogy ez így lesz.

László Róbert nem volt ennyire optimista. Úgy vélte, az értéknyilatkozat és a 200 forintos hozzájárulás sem biztosítja a tiszta választásokat. Emlékeztetett, hogy pár hónapja Pikó András józsefvárosi polgármester ellen vidéki bértüntetőket szállítottak fel Budapestre pénzért, akkor meg mi akadályozná meg a Fideszt a választások meghekkelésében? Virág Andrea szerint ezt észrevétlenül nem lehet megcsinálni, amivel rengeteget kockáztatna a Fidesz. Mráz Ágoston Sámuel kisebb felháborodást okozva azt mondta, ezek szerint az előválasztás egy „urbánus értelmiségi játék” lesz, mert ha szegény ember jelenik meg rajta, az biztosan fideszes troll lesz.

Virág Andrea, Závecz Tibor és Király Dávid

Virág Andrea, Závecz Tibor és Király Dávid moderátor

Screenshot: Facebook/@Republikon

Mit kínál az ellenzék?

A konferencia második felében ellenzéki politikusok, Molnár Zsolt (MSZP), Arató Gergely (DK), Hajnal Miklós (Momentum), Ungár Péter (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Lukács László (Jobbik) ültek egy asztalhoz. A moderátor Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke volt; első kérdésnek azt dobta be, hogy mit kínál a szavazóknak az ellenzéki összefogás.

Szabó Tímea elmondta, a Párbeszéd célja az egyenlőtlenségek csökkentése, a párt víziójának meghatározó eleme az alapjövedelem megteremtése. Hajnal Miklós szerint az előválasztás megoldást nyújt, választást kínál a szavazóknak arra, hogy mit képviseljen az ellenzék 2022-ben. Molnár Zsolt szerint az MSZP víziója mindig is a jogbiztonság, szociális igazságosság, biztos megélhetés megteremtése volt.

Arató Gergely úgy vélte, önmagában az Orbán-rendszer leváltása már pozitív vízió, mert visszatérhetünk a demokratikus közélethez, és nem távolodunk el tovább Európától. Ungár Péter szerint jó lenne egy olyan miniszterelnök, aki nem írja azt a Magyar Nemzetben, hogy a klímacélok versenyképességi hátrányt jelentenek, ezért meg kell őket vétózni. Lukács László pedig hozzátette, a jelenlegi kormányfő által működtetett populista, áljobboldali politikát a múlt részévé kell tenni.

Lukács László, Ungár Péter, Molnár Zsolt, Hajnal Miklós, Szabó Tímea, Horn Gábor

Lukács László, Ungár Péter, Molnár Zsolt, Hajnal Miklós, Szabó Tímea, Horn Gábor

Screenshot: Facebook/@Republikon

Hány lista lesz?

Arató Gergely szerint az eljárásmódokról, a lebonyolításról nem a nyilvánosság előtt kell beszélni, mert az információkat fel lehet használni nyomásgyakorlásra. Szabó Tímea ezzel nem értett egyet, szerinte szükségesek a nyilvános viták, de az nem jó, ha a sajtón keresztül üzengetnek. Szerinte azért fontos mindenhol az előválasztás, mert sok körzetben civil jelöltek is indulhatnak, őket meg be kell szervezni valahogy. Ungár Péter ehhez hozzátette, jó ha a civilek is részt vesznek, de alapvetően ez a pártokról szól, és Hajnal Miklós szerint is az az együttműködés a célravezető, amelyben 4-5 egyeztetőpartner van, ezért érthető az igény, hogy minden induló találjon magának egy jelölő szervezetet.

A beszélgetés során felmerült a még nem tisztázott kérdés, hogy hány listát állítson az ellenzék. Lukács László szerint még nem jött el az ideje, hogy ezt megbeszéljék, Arató Gergely ugyanakkor azt mondta, vagy előválasztást tartanak vagy listáznak; ha két lista van, akkor nem lesznek valódi közös jelöltek. Molnár Zsolt  minél hamarabb ki kell mondani, hogy közös listán indulnak, mert akkor az katalizátorként megmozgatja a szavazókat.

(Címlapképünkön: Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke (j2) ismerteti a főpolgármester-jelölti előválasztás eredményét 2019. június 26-án. Mellette a győztes Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje és a harmadik helyen végzett Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum jelöltje. MTI/Balogh Zoltán )

Figyelmébe ajánljuk