Nyártól eltörlik a pedagógusok közalkalmazotti státuszát

  • narancs.hu
  • 2023. március 29.

Belpol

Új jogviszonyt vezetnek be. 

Egy parlamenti irományból derült ki, hogy a kormány eltörli a pedagógusok közfoglalkoztatotti státuszát, és egy másik jogi státuszt vezetnek be – írja az Index. Azt, hogy a pedagógusokra utóbbi vonatkozik, a Népszava írta meg elsőként még március elején. Az új, a pedagógusok, nevelőtestületek önállóságát jelentősen korlátozó jogszabály kvázi a kormány válaszlépése, bosszúja a tanárok sorozatos őszi akcióira.

Gulyás Gergely tavaly ősszel még cáfolta, hogy a kormány eltörölheti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, azonban a Belügyminisztérium (BM) azóta a tervezetet társadalmi vitára bocsátotta. 

Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez több kérdéssel: arra volt kíváncsi, hogy „a köznevelési rendszer foglalkoztatottjai mikortól számíthatnak erre a – véleményünk szerint hátrányos – lépésre? Kikérik-e a döntés előtt az érintettek véleményét? Ha igen, akkor az mennyire fogja befolyásolni a döntéshozatalt? Az önök részéről milyen érvekkel tudják alátámasztani a közalkalmazotti jogállás megszüntetését a közoktatásban foglalkoztatott pedagógusok esetében?”.

A feltett kérdésekre Rétvári Bence, a BM államtitkára válaszolt. Mint írta, „a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról című törvénytervezet célja, hogy létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás keretei”.

Rétvári szavai szerint a törvény a kormány azon szándékát tükrözi, hogy „a pedagógusokra önálló, a hivatás presztízsét is tükröző hivatásrendi törvény vonatkozzon, másrészt egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást, mivel az eddigi 3 különálló törvényben (a nemzeti köznevelésről szóló, a munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd. Ezáltal tehát egy, az ágazat sajátosságaihoz igazított saját törvény vonatkozik majd a pedagógusok foglalkoztatására”. Az államtitkár közölte, a tervek szerint 2023 júniusától léphet hatályba a törvény. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk