Újabb akkumulátorgyár épül, ez most Nyíregyházán

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 18.

Belpol

Később árulják el, mennyi pénzzel járul hozzá az állam a 300 milliárdos beruházáshoz.

Az idei év harmadik legnagyobb értékű beruházását indították el kedden Nyíregyházán, letették az alapkövét a dél-koreai W-Scope üzemének. A gyár szeparátorfilmet fog készíteni, ez az elektromos autók akkumulátorának egyik alkatrésze.

Az üzem révén 1200 új munkahely jön létre Nyíregyházán. 

A 300 milliárd forint értékű beruházás alapkőletételi ceremóniáján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, az Európai Bizottság előtt zajló notifikációs folyamat lezárulta után hozzák nyilvánosságra, mennyi állami támogatást ad Magyarország ehhez a nyíregyházi beruházáshoz. 

Szijjártó arról beszélt, az ukrajnai háborúnak azért  vannak ilyen súlyos következményei, mert Európa versenyképessége a fejlett európai technológia mellett az orosz nyersanyagokra épült. Nyíregyházán is elmondta, a szankciós politika megbukott, mert elszálltak az energiaárak és az infláció. Szerinte ebben a helyzetben Magyarországnak nem lehet más célja, mint fenntartani a gazdasági növekedést, beruházások révén. Idén Magyarországon megdőlt a beruházási rekord, mert ez a hely lett a találkozási pontja a legnagyobb nyugati és a legerősebb keleti cégeknek az autóipari forradalomban, amely a világgazdaságot leginkább meghatározó folyamat. Ehhez a sikerhez a ránk jellemző politikai stabilitás  is kellett, az alacsony adók, és az, hogy az állam nem különbözteti meg a beruházókat nemzetiségük alapján – mondta a miniszter.

A dél-koreai cégek alkotta beruházói közösség a harmadik legnagyobb az országban, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly elérte az ötmilliárd dollárt. 

Leadkép: az üzem területe most, fotó: MTI/Balázs Attila

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk