Mégsem vizsgálják érdemben a plágiumgyanús dolgozatot

  • narancs.hu
  • 2022. október 18.

Belpol

A Kodolányi János Egyetem arra jutott, hogy ehhez a szerző, Marosi Beatrix tankerületi vezető hozzájárulása kellene.

A Kodolányi János Egyetem belső vizsgálata azt állapította meg, nincs joga arra, hogy tartalmilag felülvizsgálja Marosi Beatrix tankerületi vezető diplomamunkáját, amelyről több lap is megállapította, plágiumgyanús.

A Telex összefoglalója szerint a KJE arra jutott, hogy a személyiségi jogok miatt, és mert a szakdolgozat szerzői jogi védelem alatt álló mű, amelyet a hallgató és az intézmény közötti kapcsolat szerint a polgári jog véd, nincs hatásköre a részletes vizsgálatra.

Azt is megállapította az egyetem, hogy az internetre feltöltött szakdolgozat nem azonos a KJE könyvtárában található hivatalos változattal, bár azt nem részletezi, milyen különbségek vannak a két verzió között, és mi lehet az eltérés oka.

Az egyetem szerint kétféleképpen lehet tisztázni ezt az ügyet: vagy a szakdolgozat szerzője, Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója adja hozzájárulását a szöveg teljes átvizsgálásához, vagy azok, akik úgy gondolják, tőlük plagizált a szerző, a szerzői jogaik megsértése miatt hatósági eljárást kezdeményeznek. 

Azt, hogy Marosi Beatrix a diplomamunkájába idézőjel nélkül építette be mások mondatait, először Ujlaki Tibor, a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium egyik tanára elemezte a Facebookon, majd Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő állította, a szöveg „a copy-paste módszerrel szabálytalanul bemásolt szövegrészekből áll”. Kiderült, a dolgozat szerzője merített Jámbor Andrásnak, a Párbeszéd képviselőjének egy cikkéből is szó szerint. Az érintett képviselő emiatt találkozóra hívta őt, hogy a dolgozat mellett az oktatásügy aktuális kérdéseiről is tárgyalhassanak.  Jámbor kérte Pintér Sándor belügyminisztert és Hajnal Gabriellát, a Klebelsberg Központ vezetőjét, vizsgálják ki a dolgozat ügyét, és ha a plágium bizonyossá válik, mentsék fel a tankerületi igazgatót.

A leadképen Marosi Beatrix autója látható, a fotó forrása a PDSZ Facebook-oldala

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk