Újabb autókat, de hajót és repülőt is talált az ügyészség Schadl Györgynél

  • narancs.hu
  • 2023. október 3.

Belpol

Lefoglalásukat kezdeményezték. Folytatódott a koronatanú meghallgatása, aki egyértelműen vallott Völner Pál és Schadl korrupciós kapcsolatáról.

A nyári ítélkezési szünet után a Fővárosi Törvényszéken folytatódott a végrehajtói kar volt elnöke, Schadl György korrupciós büntetőpere, melyben mint ismert, Völner Pál volt igazságügyi államtitkár is érintett.

 A per keddi tárgyalásán az ügyészség legfontosabb tanújának – nyár végén elkezdett – meghallgatását folytatták, aki tíz éven át dolgozott bizalmi emberként a végrehajtók volt elnöke mellett. F. Vivient ezúttal is védett módon, távmeghallgatás útján hallgatták meg – írja a 24.hu. A nő hivatalosan végrehajtójelölt volt, ám valójában pénzügyesként tevékenykedett. A vádiratból már korábban kiderült, hogy az ügyészség megállapodást kötött a nővel, aki ezért nem lett vádlottja az ügynek, hanem tanúként szerepel az eljárásban.

Ám még a koronatanú meghallgatása előtt a keddi tárgyalás elején kiderült, hogy

az ügyészség talált még néhány autót, egy hajót és egy légi járművet Schadl György tulajdonában. Ezek lefoglalását kérték.

Mindeközben Völner Pál védője jelezte, hogy mivel a bűnjelek között szerepel Schadl György naplója is, melyben több találkozó szerepel Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel. Így erre hivatkozva ismét kérte az időközben a kormányból távozó volt miniszter tanúkénti meghallgatását. Továbbá Vízkelety Mariann volt államtitkár tanúmeghallgatását sürgette, "nehogy túl késő legyen" a betegséggel küzdő volt politikus kikérdezése, információja az ügyben ugyanis a védő szerint kulcsfontosságú lehet. A bíró jelezte, hogy a volt államtitkár novemberi meghallgatása egyelőre kétséges.

F. Vivien meghallgatása során a 24.hu tudósítása szerint kiderült, hogy

  • 2011 óta dolgozott Schadl mellett. Elsősorban a végrehajtási ügyekkel kapcsolatos pénzügyi feladatok ellátását végezte. Később főnöke privát ügyeit és pénzügyeit is intézte.
  • Találkozott Völner Pállal, aki néhányszor – legalább egy-két alkalommal – járt Schadl budaörsi végrehajtói irodájában.
  • Schadl az osztaléka felét kérte el az egyik végrehajtótól, a nő elmondása szerint amikor erről kérdezte főnökét, közölte vele, hogy abból fizetnie kell Völner Pálnak, akit barátként is emlegetett.
  • Több alkalommal kérte Schadl, hogy F. Vivien készítsen össze pénzt, elmondta, hogy Völnernek viszi azt.
  • Ha nem emlékezett Schadl, mikor vitt pénzt utoljára Völnernek, akkor a papír alapú naptárát lapozták vissza, és keresték meg azokat a bejegyzéseket, amelyekhez annyi volt írva, hogy Völner.
  • Előfordult, hogy Schadl Paliként emlegette Völnert, ilyenkor a koronatanú visszakérdezett, hogy Völnerről van-e szó, nem egy akármilyen paliról.

A bíróság bemutatta, hogy F. Vivientől  lefoglaltak egy pingvin figura formájú adathordozót, amelyen a Schadl pénzeinek útját dokumentáltak.

A pingvines pendrive tartalmazta azt a nyilvántartást is – "Egyenlegmoncsi" elnevezéssel –, amely a vád szerint a Völner Pálnak juttatott kenőpénzeket is dokumentálta.

A koronatanú korábbi vallomásai során Schadl György pénzügyeinek könyveléséről is beszélt. A költségek közt említett egy 42 millió forintos kiadást, ami egy Porsche vételára volt. Feltehetően ez az a sportautó, amivel Schadl telefonon is büszkélkedett, miszerint meglepte magát egy "miami blue" színű Porschéval. 

A vád szerint Schadl majdnem egymilliárd forintnyi illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. Az összeget az ő kérésére kinevezett önálló bírósági végrehajtóktól kapta vissza, miközben jogtalan előnyként, lényegében fizetésként – legalább 83 millió forintot – adott át a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorló volt fideszes államtitkárnak.

Az ügyészség Schadl Györgyre 10, míg Völner Pálra 8 év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél 10 év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A büntetőper októberben és novemberben is több napon át folytatódik, amely során több volt és jelenlegi politikust is meghallgat majd a Fővárosi Törvényszék.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.