Újabb autókat, de hajót és repülőt is talált az ügyészség Schadl Györgynél

  • narancs.hu
  • 2023. október 3.

Belpol

Lefoglalásukat kezdeményezték. Folytatódott a koronatanú meghallgatása, aki egyértelműen vallott Völner Pál és Schadl korrupciós kapcsolatáról.

A nyári ítélkezési szünet után a Fővárosi Törvényszéken folytatódott a végrehajtói kar volt elnöke, Schadl György korrupciós büntetőpere, melyben mint ismert, Völner Pál volt igazságügyi államtitkár is érintett.

 A per keddi tárgyalásán az ügyészség legfontosabb tanújának – nyár végén elkezdett – meghallgatását folytatták, aki tíz éven át dolgozott bizalmi emberként a végrehajtók volt elnöke mellett. F. Vivient ezúttal is védett módon, távmeghallgatás útján hallgatták meg – írja a 24.hu. A nő hivatalosan végrehajtójelölt volt, ám valójában pénzügyesként tevékenykedett. A vádiratból már korábban kiderült, hogy az ügyészség megállapodást kötött a nővel, aki ezért nem lett vádlottja az ügynek, hanem tanúként szerepel az eljárásban.

Ám még a koronatanú meghallgatása előtt a keddi tárgyalás elején kiderült, hogy

az ügyészség talált még néhány autót, egy hajót és egy légi járművet Schadl György tulajdonában. Ezek lefoglalását kérték.

Mindeközben Völner Pál védője jelezte, hogy mivel a bűnjelek között szerepel Schadl György naplója is, melyben több találkozó szerepel Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel. Így erre hivatkozva ismét kérte az időközben a kormányból távozó volt miniszter tanúkénti meghallgatását. Továbbá Vízkelety Mariann volt államtitkár tanúmeghallgatását sürgette, "nehogy túl késő legyen" a betegséggel küzdő volt politikus kikérdezése, információja az ügyben ugyanis a védő szerint kulcsfontosságú lehet. A bíró jelezte, hogy a volt államtitkár novemberi meghallgatása egyelőre kétséges.

F. Vivien meghallgatása során a 24.hu tudósítása szerint kiderült, hogy

  • 2011 óta dolgozott Schadl mellett. Elsősorban a végrehajtási ügyekkel kapcsolatos pénzügyi feladatok ellátását végezte. Később főnöke privát ügyeit és pénzügyeit is intézte.
  • Találkozott Völner Pállal, aki néhányszor – legalább egy-két alkalommal – járt Schadl budaörsi végrehajtói irodájában.
  • Schadl az osztaléka felét kérte el az egyik végrehajtótól, a nő elmondása szerint amikor erről kérdezte főnökét, közölte vele, hogy abból fizetnie kell Völner Pálnak, akit barátként is emlegetett.
  • Több alkalommal kérte Schadl, hogy F. Vivien készítsen össze pénzt, elmondta, hogy Völnernek viszi azt.
  • Ha nem emlékezett Schadl, mikor vitt pénzt utoljára Völnernek, akkor a papír alapú naptárát lapozták vissza, és keresték meg azokat a bejegyzéseket, amelyekhez annyi volt írva, hogy Völner.
  • Előfordult, hogy Schadl Paliként emlegette Völnert, ilyenkor a koronatanú visszakérdezett, hogy Völnerről van-e szó, nem egy akármilyen paliról.

A bíróság bemutatta, hogy F. Vivientől  lefoglaltak egy pingvin figura formájú adathordozót, amelyen a Schadl pénzeinek útját dokumentáltak.

A pingvines pendrive tartalmazta azt a nyilvántartást is – "Egyenlegmoncsi" elnevezéssel –, amely a vád szerint a Völner Pálnak juttatott kenőpénzeket is dokumentálta.

A koronatanú korábbi vallomásai során Schadl György pénzügyeinek könyveléséről is beszélt. A költségek közt említett egy 42 millió forintos kiadást, ami egy Porsche vételára volt. Feltehetően ez az a sportautó, amivel Schadl telefonon is büszkélkedett, miszerint meglepte magát egy "miami blue" színű Porschéval. 

A vád szerint Schadl majdnem egymilliárd forintnyi illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. Az összeget az ő kérésére kinevezett önálló bírósági végrehajtóktól kapta vissza, miközben jogtalan előnyként, lényegében fizetésként – legalább 83 millió forintot – adott át a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorló volt fideszes államtitkárnak.

Az ügyészség Schadl Györgyre 10, míg Völner Pálra 8 év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél 10 év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A büntetőper októberben és novemberben is több napon át folytatódik, amely során több volt és jelenlegi politikust is meghallgat majd a Fővárosi Törvényszék.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.