Újabb csalást gyanít az EU: súlyos szabálytalanságokat találhattak a Budapest szíve program körül

  • narancs.hu
  • 2018. január 25.

Belpol

Ez hány milliárdos tétel lesz?

Már eddig is gyanítható volt, hogy súlyos szabálytalanságok történtek a Budapest szíve programban – adta hírül a HírTv a birtokába került információk alapján. És bár az Európai Unió vizsgálatának eredményeit még nem hozták nyilvánosságra, állítólag jelentős összeget követel majd vissza az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság szerint ugyanis már a projekt kiírása is problémás volt, mert a kiírók eleve olyan feltételeket szabtak, amelyeknek csak a későbbi győztes tudott megfelelni. Ráadásul többször is kizárták az olcsóbb ajánlatot tevőt különböző érdekes okok miatt.

A 15 milliárdos, többségében uniós pénzből finanszírozott Budapest szíve programot már 2012-ben vizsgálta az unió csalás elleni hivatala, az OLAF.

2015-ben a durva rendellenességek miatt az OLAF javaslatot tett a magyar legfőbb ügyésznek, illetve az Európai Bizottságnak is, hogy tegyenek lépéseket az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség bár elrendelte a nyomozást „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt”, és a nyomozással a BRFK korrupció elleni főosztályát bízták meg, de az ügyet nem meglepő módon az indoklás szerint „részben, mert bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható, részben elévülés miatt” megszüntették.

Hát, simán lehet, hogy most majd újra előszedik.

(HírTv)


Figyelmébe ajánljuk