Újabb iskolák csatlakoznak a polgári engedetlenséghez

  • narancs.hu
  • 2022. február 17.

Belpol

A pedagógusok folytatják a kormány sztrájkrendelete elleni tiltakozást.

Pénteken a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, illetve a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban nem veszik fel a tanárok a munkát, ezzel a tiltakozva a kormány sztrájkrendelete ellen - írja az atv.hu. Az ATV Híradónak Totyik Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének alelnöke elmondta, minden jogi eszközt megragadnak azért, hogy ha kell nemzetközi szintre eljuttassák a sztrájkjogot teljesen kiürítő rendelkezést. 

Kedden a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 15 tanára – a Szent László Gimnázium pedagógusainak hétfői példáját követve – tiltakozott a kormány sztrájkrendelete ellen polgári engedetlenséggel. A Narancs.hu a kölcseys tiltakozás kapcsán Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom alapítóját is megkérdezte, ai szerint a polgári engedetlenség folytatódik, egyre inkább úgy tűnik, akciósorozat van kibontakozóban.

Lapunk is beszámolt arról, hogy csütörtökön a Szerb Antal Gimnázium 34 oktatója, illetve a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Pesterzsébeti Technikumának 4 tanára tagadta meg a munkát. A nap folyamán a budapesti Teleki Blanka Gimnázium 32 pedagógusa és nevelési-oktatási munkát segítő alkalmazottja is csatlakozott az akcióhoz. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?