Törley Katalin: Egyre több iskolában szerveződik polgári engedetlenségi mozgalom

Belpol

Szerdán a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanárai hívják majd fel a figyelmet a sztrájkjog megvonására, az oktatás helyzetére. De a folytatás a hatalom reakciójától is függ.

Mint arról lapunk is beszámolt, kedden a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 15 tanára – követve a Szent László Gimnázium pedagógusainak példáját – tiltakozott a kormány sztrájkrendelete ellen polgári engedetlenséggel. Nem tanítottak, vagyis nem folytattak oktatási, nevelési tevékenységet.

Közleményükben azt írták, 

a figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk."

Kiemelték, az akció nem irányult kollégáik, az iskola vezetősége vagy az iskolát felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk."

A figyelemfelhívó munkamegtagadás az "álságos módon a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva" meghatározott kormányrendelet miatt jött létre, melyben a kormány rögzítette, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. "Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg."

A kölcseys tanárok tiltakozásáról Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom alapítóját kérdeztük. A pedagógus lapunknak elmondta, azért fontos ez a fellépés, hogy a tanárokban meglévő, felerősödő haragot kifejezésre tudják juttatni. Emellett újabb módon kívánták tájékoztatni a közvéleményt a sztrájkjog megvonásáról, valamint fenn akarják tartani az érdeklődést a téma iránt. A pedagógusok célja, tette hozzá Törley Katalin, hogy a sztrájkjog ne sérülhessen, a sztrájkkövetelések nyilvánosságot kapjanak, és meghallgatásra találjanak, valamint tovább folyjon a párbeszéd a közoktatás állapotáról, annak szükséges megreformálásáról.

A Kölcsey tanárának ismeretei szerint a polgári engedetlenség folytatódik. Egyre inkább úgy tűnik, akciósorozat van kibontakozóban. De

az akciók kimenetele kiszámíthatatlan. Bár több fővárosi és vidéki iskolától kapott jelzést, hogy a tanárok gondolkodnak egy esetleges munkamegtagadáson, ez nem könnyű vállalás, ebbe nem ugyanaz beleállni, mint egy sztrájkban részt venni.

Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy szerdán a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum pedagógusai fognak a polgári engedetlenség eszközével élni, ők folytatják az akciót.

Törley Katalin elmondása szerint

a hatalom reakciójától is függ, hogyan alakul a polgári engedetlenségi akciósorozat.

A Tanítanék Mozgalom alapítója egyelőre nem tud semmiféle hivatalos megnyilvánulásról, az elmúlt két nap történéseiről nem kommunikált sem az Emmi, sem a kormány, de még a kormánymédia sem.

Mint mondta, felfokozott figyelmet érzékel, "odafordulást", szimpátiát. Az elmúlt két nap után úgy látja, pozitív a fogadtatása, véleményezése a polgári engedetlenségi akcióknak.

 
A Kölcsey Gimnázium sztrájkoló tanárai
Fotó: Facebook/Törley Katalin

Milyen retorzióra számíthat, aki részt vesz egy ilyen munkamegtagadásban? – kérdeztük. Törley Katalin szerint az a minimum, hogy a mai munkabérüket levonják. De elképzelhetőnek tartja, hogy figyelmeztetésben részesülnek a kollégáival. Mint mondta, vannak akik tartanak az állásuk elvesztésétől, de ő maga a kirúgást valószínűtlennek tartja, aránytalan retorzió lenne az egynapos munkabeszüntetésért. A Kölcsey tanára jelezte, egyébként sem gondolja úgy, hogy a fennálló tanárhiány okozta helyzetben megengedhetne magának ilyesmit a hatalom.

(Címlapképünk forrása: Facebook/Törley Katalin)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk