Újabb koki az amerikai nagykövetségtől

  • narancs.hu
  • 2024. július 19.

Belpol

Pressmanék Facebook-hirdetésben bírálják Magyarországot, mert energia tekintetében nem nagyon akar függetlenedni Oroszországtól.

„Míg Magyarország szomszédai csökkentik az Oroszországtól való függőségüket, addig Magyarország ennek ellenkezőjét teszi. Miközben Magyarország marad az egyetlen uniós ország, amely 100%-ban Putyin Oroszországától függ nukleáris fűtőanyag tekintetében, az Egyesült Államok törvényt hoz az orosz uránimport megszüntetéséről. Magyarország Putyintól való függősége egy választás – és veszélyes választás” – olvasható abban a Facebook-hirdetésben, amelyet az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tett közzé.

A poszthoz negyven másodperces kisfilm tartozik, amelynek feliratai szerint a magyar kormány „orosz energiafüggésben tartja Magyarországot”, ez a kőolaj és a földgáz mellett a nukleáris fűtőanyagra is igaz. A nyugati demokráciák közben azon vannak, hogy ne kelljen orosz energiahordozókat venniük, mert Putyin az energiával zsarol. Finnország felmondta az atomerőmű-építési megállapodást az orosz partnerrel, Bulgária nem Oroszországtól vesz uránt az orosz tervezésű erőműveibe, ezek az országok tényleg a szuverenitásukat védik – érvel az amerikaiak videója. A nagykövetség szerint a nyugati szövetségi rendszerben csak Magyarország nem csökkenti, hanem éppen növeli ezt a függőséget.

A hvg.hu a hirdetésről szólva felidézi, hogy a magyar kormány már máskor is megkapta ezt a kritikát Dvaid Pressman nagykövettől. Szijjártó Péter külügyminiszter azzal szokott védekezni, hogy Magyarország kiszolgáltatottsága ebből a szempontból olyan adottság, amelyen nem lehet gyorsan változtatni, és nem érdemes politikát vinni az üzletbe. Ám a lap szerint a kormány tényleg nem sokat tesz azért, hogy csökkenthesse az orosz energiahordozók importját.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk