Kúria: Nincs bizonyíték csalásra Szegiben

  • narancs.hu
  • 2024. július 19.

Belpol

A bíróság szerint a tévériportokból nem lehet megállapítani, hogy a borsodi faluba tényleg máshonnan vitték volna a szavazókat.

Trudics Andrea (Fidesz–KDNP) lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megye tokaji járáshoz tartozó 257 lelkes Szegi község polgármestere a Kúria jogerős határozata nyomán – írja a Telex.

Szegi azért lett híres a június 9-i önkormányzati választás után, mert kiderült, hogy míg márciusban 246 választásra jogosult ember élt ott, június 3-án már 278, a választás előtt három nappal pedig már 348.

A polgármester-választás körülményei ellen kifogást nyújtott be a vesztes, Kisvárdai Tibor, és a jogorvoslat végül úgy zárult, hogy a Kúria megsemmisítette az eredményt és új polgármester-választást írt ki július 7-ére.

 

 A megismételt választást is Trudics Andrea nyerte. 

 Az eredmény ellen ismét fellebbezett Kisvárdai, azt állítva, hogy autóval vitték szavazni az embereket a faluba a megismételt választás napján is. A Telex, a Globo TV és az RTL felvételeire hivatkozott.

„A Kúria a bírósági jogorvoslati eljárásban a Ve. 231. § (5) bekezdése szerint a választási jogvita érdemi elbírálása érdekében a kérelmező által megjelölt linken elérhető média tartalmat megtekintette, bizonyítékként értékelte. Valamennyi felvétel a megismételt választás napján 2024. július 7-én készült. A riportokban, helyszíni felvételeken, tudósításokban a helyi lakosok mondják el a választással kapcsolatos véleményüket, vagy a riporter foglalja össze az eseményeket, mely annak alátámasztására, hogy a választás eredményét befolyásoló jogsértés történt, nem alkalmas” – indokolta döntését a kúria. Ez ellen nem lehet fellebbezni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk