Orbán látja, a háborúzó felek lelkére nem lehet hatni

  • narancs.hu
  • 2024. július 19.

Belpol

A magyar miniszterelnök a Kossuth Rádiónak azt nyilatkozta, Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió együttes erővel tudja tárgyalóasztalhoz ültetni Ukrajnát és Oroszországot. 

Magyarország nem támogatta Ursula von der Leyen újraválasztását, mert eddigi ötéves teljesítménye gyenge volt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádiónak adott interjúban.

Olyat is mondott, hogy von der Leyennel nem az volt a baj, amit tett, hanem az, hogy „a miniszterelnökök hagyták”, hogy úgy dolgozzon, ahogy, és azt is, hogy alacsony hatékonysággal haladjon a megadott irányvonalon.

Pedig „Von der Leyennek azt kell tennie, amit a miniszterelnökök mondanak” az Európai Tanácsban, amely az európai politika „súlypontja”. „Ő egy alkalmazott, aki az európai költségvetésből kapja a fizetését, amit a tagálamok dobnak össze, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy ő egy függelmi viszonyban van” – magyarázta a kormányfő. Orbán Viktor az elnöki posztot főtitkárszerű végrehajtói tisztségként határozta meg. Azt ígérte, hogy ők,  mármint a miniszterelnökök jobban számon fogják kérni az elnököt. Ehhez azonban arra lesz szükség, hogy „megfelelően alakuljanak” a tagállamok otthoni parlamenti választásai.

Később aztán úgy minősítette Ursula von der Leyent és az európai liberálisokat, hogy naiv emberek, megítélése szerint nem nyerészkedni akarnak, és „nem mondható, hogy Soros György-féle dollárspekulánsok zsebében lenne ő vagy más európai vezetők.”

Mindez azért érdemelt szót a Telex szemléje szerint, mert Ursula von der Leyent – hiába ellenezte a magyar kormány – újraválasztották az Európai Bizottság elnöki posztján, és már meg is hívták Magyarországra.

A magyar kormányfő, aki a hét elején még Horvátországban nyaralt, nagy előretörésnek nevezte, hogy a Patrióták Európáért, amely az Európai Parlament képviselőinek 12 százalékát fogja össze, a harmadik legnagyobb frakcióvá vált, szerinte lesz majd még a második is. Hozzátette, áttörést nem értek el, utalt ezzel a franciaországi választások eredményére.

Orbán Viktor itt is elmondta, hogy ő az egyetlen ember Európában, aki az ukrán és az orosz elnökkel is beszélt.

Megállapította, hogy nem akarnak békét.

„Mind a két fél úgy gondolja, hogy a háború folytatása nekik hoz erőt. Mind a két fél azt reméli, hogy előny szerez és ez javítja a helyzetet a ki tudja, mikor induló béketárgyaláson” – elemezte a helyzetet a magyar kormányfő. Szerinte így, hogy „a háborúzó felek nem akarnak békét, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy világ nagy erőközpontjai hajlandók-e tenni a békéért.”

Szerinte a harcolókat Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetheti rá arra, hogy tárgyaljanak, ehhez az szükséges, hogy az említett világpolitikai szereplők egy nyelvet beszéljenek.

Orbán úgy látja, Kína békepárti, és az Amerikai Egyesült Államok is az lesz – Trump novemberi győzelmét már készpénznek veszi –, és már csak az Európai Uniónak kellene irányt váltania. Megismételte azt is, hogy mi, magyarok, illetve közép-európaiak „ismerjük a szovjeteket, ismerjük az oroszokat, ismerjük az ukránokat, alaposan ismerjük őket”. Tehát a háborúzó felekre nem úgy lehet hatni, hogy a lelkükre beszélünk, hanem rá kell őket vezetni, erővel, hogy „a világ nem kéri, hanem elvárja”, hogy záruljon le a háború. 

Attól lehet tartani a magyar miniszterelnök szerint, hogy a békepárti súlypontú politikai korszakból, ami a kínaiak és az amerikaiak szándéka alapján hamarosan elkövetkezik, az Európai Unió kimaradhat, ha nem változtat stratégiát. Úgy látja, idő kell ahhoz, hogy az európai politikusok, akik beásták magukat a lövészárokba, kimásszanak és elinduljanak a tárgyalóasztalhoz vezető úton. 

Orbán Viktor Kossuth Rádió-beli világmagyarázata szerint Donald Trump esete újabb bizonyíték arra, hogy háborúpártiak hajtanak végre merényleteket békepárti politikusokkal szemben. Említette, hogy a napokban beszélt Trumppal, és követendő mintának tartja a gazdaságra vonatkozó terveit, így azt, hogy adómentessé tenné a borravalót. 

A miniszterelnök a szolnoki gyermekbántalmazási ügyet olyan esetként említette, amely elviselhetetlen, tűrhetetlen, és fontos, hogy legyen következménye. Természetes – mondta –, hogy nyáron táborba mennek az iskolások, és a szülők ilyenkor a szervezőkre bízzák a gyerekeiket. Az nem fordulhat elő, hogy ott bárki bántsa őket. A kormánynak az a dolga, hogy elérje, csak olyanok szervezhessenek táborokat, akikre rá lehet bízni a gyerekeket. A hvg.hu megemlíti, hogy a kisfiú lábát kirúgó harcművészt korábban életműdíjjal tüntette ki Novák Katalin köztársasági elnök. Miután az esetet bemutató videó megjelent, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felszólította  a férfit, mondjon le minden díjról, amit valaha átvett.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.