Újabb kormánytisztviselőket vádol korrupcióval az ügyészség

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 8.

Belpol

Kormányhivatali osztályvezető is van az idős embereken nyerészkedő hálózatban a vádirat szerint.

28,5 millió forintra tett szert jogtalanul egy 13 személyből álló korrupciós hálózat, a pénz gondozásra szoruló idős emberek családjától származik, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata szerint – olvasható a hvg.hu cikkében.

A vádhatóság szerint az egyik, pontosan meg nem nevezett kormányhivatal egy osztályvezetője és egy gyámügyi szakügyintéző korrupciós kapcsolatot hozott létre a hivatallal szerződéses jogviszonyban álló hivatásos gondnokokkal. Ők pedig ugyanilyen szálon kötődtek két idősotthon-vezetőhöz, és olyan emberekhez, akik idősek ingatlanvagyonát életjáradéki vagy adásvételi szerződéssel szerezték meg. 

Az idősotthonok vezetői abban voltak érdekeltek, hogy náluk helyezzenek el gondnoki felügyelet alatt álló idős embereket. Ehhez a hivatalos személyek által kiállított engedélyekre volt szükség. Ezért az egyszeri belépési díjból, amely az érintettek beköltözésekor járt az otthonnak, az intézményvezetők esetenként több millió forintot juttattak az engedélyezőknek.

A vádirat szerint az is előfordult, hogy a hivatásos gondnokok az időseket képviselve adásvételi vagy életjáradéki szerződéseket kötöttek a saját ismerőseikkel. Ehhez is a gyámhivatal jóváhagyása kellett. Ahogy ez megtörtént, az engedélyezőknek szintén több millió forint jutott az ingatlanok árából, amelyeket az ügyészség szerint a piaci árnál olcsóbban szereztek meg az elkövetők. 

A vádlottakat sikkasztással is vádolják: a hivatásos gondnokok ugyanis a nyomozás adatai szerint a rájuk bízott idősek ingó vagyonából összesen 13 millió 782 ezer 326 forintot tulajdonítottak el jogtalanul. Ebben is segítséget kaptak a hivatalos személyektől.

 

 

A  büntetőügyet a Fővárosi Törvényszék fogja tárgyalni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk