Újabb kormánytisztviselőket vádol korrupcióval az ügyészség

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 8.

Belpol

Kormányhivatali osztályvezető is van az idős embereken nyerészkedő hálózatban a vádirat szerint.

28,5 millió forintra tett szert jogtalanul egy 13 személyből álló korrupciós hálózat, a pénz gondozásra szoruló idős emberek családjától származik, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata szerint – olvasható a hvg.hu cikkében.

A vádhatóság szerint az egyik, pontosan meg nem nevezett kormányhivatal egy osztályvezetője és egy gyámügyi szakügyintéző korrupciós kapcsolatot hozott létre a hivatallal szerződéses jogviszonyban álló hivatásos gondnokokkal. Ők pedig ugyanilyen szálon kötődtek két idősotthon-vezetőhöz, és olyan emberekhez, akik idősek ingatlanvagyonát életjáradéki vagy adásvételi szerződéssel szerezték meg. 

Az idősotthonok vezetői abban voltak érdekeltek, hogy náluk helyezzenek el gondnoki felügyelet alatt álló idős embereket. Ehhez a hivatalos személyek által kiállított engedélyekre volt szükség. Ezért az egyszeri belépési díjból, amely az érintettek beköltözésekor járt az otthonnak, az intézményvezetők esetenként több millió forintot juttattak az engedélyezőknek.

A vádirat szerint az is előfordult, hogy a hivatásos gondnokok az időseket képviselve adásvételi vagy életjáradéki szerződéseket kötöttek a saját ismerőseikkel. Ehhez is a gyámhivatal jóváhagyása kellett. Ahogy ez megtörtént, az engedélyezőknek szintén több millió forint jutott az ingatlanok árából, amelyeket az ügyészség szerint a piaci árnál olcsóbban szereztek meg az elkövetők. 

A vádlottakat sikkasztással is vádolják: a hivatásos gondnokok ugyanis a nyomozás adatai szerint a rájuk bízott idősek ingó vagyonából összesen 13 millió 782 ezer 326 forintot tulajdonítottak el jogtalanul. Ebben is segítséget kaptak a hivatalos személyektől.

 

 

A  büntetőügyet a Fővárosi Törvényszék fogja tárgyalni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.