Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

  • narancs.hu
  • 2020. december 4.

Belpol

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet laza szabályozása miatt.

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a magyar kormány ellen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet laza szabályozása miatt. A kormánynak két hónapot adtak megmagyarázni, "migrációs válsághelyzetben" miért biztosít a törvény eltérést a közbeszerzés általános szabályaitól – áll a Helsinki Bizottság Facebook-bejegyzésében.

Az EB úgy látja, hogy a menedékjogról szóló magyar törvény egyik rendelkezése nem felel meg az uniós közbeszerzési szabályoknak. A jogszabály ugyanis mentességet tesz lehetővé a közbeszerzés általános szabályai alól, amit a Bizottság szerint semmi nem indokol.

„Végre történik valami. Mi ennek különösen örülünk, hátha az Európai Bizottságnak elárulják, miért is van nálunk négy és fél éve migrációs válsághelyzet, amikor nincsenek menedékkérők. Amikor ezt mi megkérdeztük a kormánytól, kiderült, hogy 10 évre titkosították az elrendelés indokát”

- írja a szervezet.

A Helsinki szerint más probléma is van a szabályozással, és annak visszaélésszerű alkalmazásával. A szervezet megjegyzi, hogy első perctől fogva – azaz 2016 óta – nem állnak fenn a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” országos elrendelésének törvényi feltételei, mégis a kormány félévente hosszabbítgatja azt.

„Ilyen szabályok mellett nem csak lopni könnyebb, de önkényeskedni is”

 

- teszik hozzá.

Figyelmébe ajánljuk