AVM: nem jut minden szociális dolgozóra gyorsteszt

  • narancs.hu
  • 2020. december 4.

Belpol

A szervezet azt szorgalmazza, hogy a hajléktalanokat is teszteljék.

 

A szociális ágazat koronavírus-szűréséből a dolgozók jelentős része (az alapellátásban foglalkoztatottak túlnyomó többsége) kimarad, annak ellenére, hogy kormányrendelet írja elő a „szociális intézményben dolgozó személyek” szűrését – írja mai közleményében A Város Mindenkiért (AVM). A szervezet szerint a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a kormányhivatal által biztosított antigén gyorstesztek csupán a szakellátásban alkalmazottak számára elegendőek.

Az AVM közleménye szerint a hajléktalanellátásra nézve ez például azt jelenti, hogy a nappali melegedők dolgozóit és az utcai szociális munkásokat általában nem tesztelik. „Szűrésre leginkább akkor van esélyük, ha a munkáltatóik éjjeli menedékhelyeket vagy átmeneti szállókat is működtető integrált intézmények, utóbbiak ugyanis a szakellátás körébe tartoznak” – írják. A szervezet ezért azt szeretné elérni, hogy a szociális ágazat valamennyi foglalkoztatottját teszteljék. Ezen kívül fontosnak tartják, hogy a szűrővizsgálatokat a hajléktalanokra is kiterjesszék.

„Meggyőződésünk szerint ez az intézkedéscsomag is nélkülözhetetlen eleme volna egy átgondolt, a járvány mihamarabbi megfékezésére irányuló stratégiának”

– zárják közleményüket.

Figyelmébe ajánljuk