Újabb szabályok alól vették ki az MCC építkezését

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 9.

Belpol

A Collegium új épületénél az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendeletet nem kell alkalmazni.

Újabb külön kormányrendeletet hozott a kormány, hogy a Matthias Corvinus Collegium új központjának építése során ne kelljen alkalmazni az általános előírásokat - írja a hvg.hu.

 Az MCC már tavaly egy sor könnyítést kapott a központ létrehozására a Gellérthegy oldalában, az egykori budai munkásőrépület helyén.  Az épülő központhoz például:

  • nem kell építészeti-műszaki tervpályázati eljárást lefolytatniuk,
  • nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezniük,
  • nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni,
  • de még a településképi bejelentési eljárás alól is felmentést kaptak.

A hvg.hu most kiszúrta azt a rendeletet is, hogy külön felmentették a projektet az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendeletet (OTÉK) hatály alól. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy péládul nem kell alkalmazni azt a szabályt,

  • hogy „az építmények megvalósítása során a telek természetes terepfelületét és az értékes növényállományt megváltoztatni nem szabad, kivéve, ha az a rendeltetésszerű építmény-, illetve telekhasználat műszaki követelményeinek (megközelítés, csapadékvíz-elvezetés stb.) biztosítása érdekében szükséges”;
  • illetve az I. kerületi önkormányzat építési szabályzatának egyes, például  a támfalakra vagy a felszín alatti parkolóhelyekre vonatkozó pontjait.

Arról, hogy az MCC-t hogyan alakította a Fidesz saját értelmisége elitfészkévé és lett a kormánypárt kedvelt és kivételezett intézménye, több cikkünkben is részletesen beszámoltunk.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk