Ujhelyi: Fizesse a kormány a kínai oltással kezeltek tesztjeit!

  • narancs.hu
  • 2021. november 5.

Belpol

És azt kéri, olyan országokkal kössön megállapodást a keleti vakcinák elfogadásáról, ahová tényleg járnak magyarok.

„Vagy töketlen a magyar kormány, vagy egyszerűen érzéketlen több százezer magyar honfitársunk napi problémája iránt” – tűnődött pénteki online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

A szocialista politikus azért mondta ezt, mert a kormánynak eddig nem sok országgal sikerült megállapodnia a keleti vakcinák elfogadásáról, így az utazó magyarokra a legtöbb helyen továbbra is költséges korlátozások várnak. Ujhelyi arról számolt be, hogy Angliában találkozott olyan ott élő magyarokkal, akiknek föladja a leckét, hogy keleti vakcinával oltott rokonaik oltásait nem ismerik el, ezért több napos házi karantén és költséges, kötelező tesztelés vár rájuk, ha átlépik a határt. Ujhelyi emlékeztetett: a magyar kormány eddig például a Zöld-foki szigetek, San Marino, Üzbegisztán, India, Bahrein, Kazahsztán, Mongólia kormányával kötött bilaterális megállapodást a kínai Sinopharm és az orosz SzputnyikV oltóanyagok elfogadásáról,

de ugyanilyen szerződést eddig csak hét uniós tagállammal sikerült aláírni.

„Ez a probléma sokaknak húsba vágó, hiszen nem feltétlenül csak turistáskodni akarnak, hanem az egzisztenciájuk, munkájuk, tanulásuk vagy épp családlátogatásuk miatt lenne szükségük korlátozás- és plusz terhektől mentes beutazásra” – mondta Ujhelyi.

A szocialista képviselő megkérte az Európai Bizottság elnökét, hogy az egyik illetékes szakbizottság foglalkozzon azzal a javaslatával, miszerint legalább a harmadikként beadott uniós oltóanyag elégséges legyen a mentesítéshez. A grémium tárgyal is a kérésről, de Ujhelyi szerint ez ügyben a magyar kormány eddig semmilyen támogató lépést nem tett.

A szocialista EP-képviselő azt javasolja, hogy amíg a keleti oltóanyagokat nem fogadják el széles körben, a magyar kormány hozzon létre egy pénzügyi alapot, amelyből az érintett magyar állampolgárok kötelező tesztjeinek költségét lehet kifizetni. „Akiknek igazolhatóan munkavállalási, tanulási, vagy fontos rokonlátogatási célból kell beutaznia olyan országba, amelyik nem ismeri el a keleti vakcinákat, azoknak a bemutatott számlák alapján térítsék vissza a kötelező tesztjeik költségeit! Ez kutya kötelessége lenne a magyar kormánynak!” – mondta Ujhelyi István.

Szerinte azon kellene dolgozni, hogy minden olyan országgal mielőbb szülessen megállapodás, ahová mehetnek magyarok, és a kormány  menjen be „azokon a brüsszeli ajtókon”, amelyeket ő, Ujhelyi ez ügyben kinyitott a számára.

A képviselő amiatt is vitában áll a kormánnyal, hogy szeretne részletes adatokat az oltottak megbetegedéséről:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.