Ujhelyi: Legyen egészségügyi miniszter az új kormányban

  • narancs.hu
  • 2022. április 17.

Belpol

A szocialista politikus arról ír, miért nem alkalmas erre a feladatra Kásler Miklós.

A koronavírus-járvány, a magyarországi ellátórendszer lemaradása és a várólisták miatt különálló tárcát és minisztert kellene kapnia az egészségügynek Orbán Viktor új kormányában – írja Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az EP közegészségügyi bizottságának tagja.

A szocialista politikus nyílt levelében emlékeztet, a magyar kormányfő azt mondta, jelentősen átalakítja a kormányt, az ország előtt álló kihívások és feladatok függvényében. Ujhelyinek vannak fönntartásai azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-kormány tényleg tisztában van-e a valós kihívásokkal,  „de ameddig Orbán elő nem áll az új kormányzati programjával, adjuk meg az esélyét annak, hogy akár jól is dönthet” – írja. Azt azonban nem tudja elképzelni, hogy egészségügyi minisztérium nélkül is hatékonyan tudna dolgozni az új magyar kormány ezután.

 

„Kásler Miklóst tisztelem orvos-professzorként és emberként, de határozottan megvetem politikusként és miniszterként. Elképzelhetetlen, hogy továbbra is ő irányítsa az egészségügy működtetését. Mert politikusként egyértelműen megbukott ebben a feladatban. Kétharmados felhatalmazással a háta mögött sem volt képes megnyugtatóan rendezni az egészségügyben dolgozók munka- és életkörülményeit, elvtelen kompromisszumokra kényszerítette a kizsigerelt szakembereket, nem tett meg mindent annak érdekében, hogy az általa – ráadásul orvosként kiemelten – képviselt ágazat megkapja a neki járó figyelmet, és a kormányzat végre érdemben növelje (a jelenleg az uniós átlag alatt lévő) állami finanszírozás mértékét. Cserbenhagyta az adósságban fulladozó kórházakat, hidegen hagyta az üresen álló háziorvosi praxisok egyre növekvő száma, hagyta, hogy az ágazati reformot kiszervezzék alóla, és egy másik tárca végezze el ennek szakmai feladatát. Kásler Miklós legnagyobb politikusi bűne ezzel együtt mégiscsak az, hogy asszisztált a kormányzati arrogancia és törvénytelenség tobzódásához. Az illetékes állami adatvédelmi hatóság elmarasztalása ellenére sem volt hajlandó közérdekű adatokat kiadni, minden lehetséges pitiáner és aljas eszközzel gátolták, sőt most is gátolják a nyilvánosságra tartozó információk megismerését” – érvel a személycsere mellett Ujhelyi. 

Az emberi erőforrások minisztere a szocialista EP-képviselő szerint asszisztált ahhoz, hogy „bizonyos fideszes politikusok és érdekköreik konkrétan milliárdokat nyerészkedjenek a rekordhalálozással járó covid-járvány eszközbeszerzésein”. Nem járul hozzá Kásler Miklós ahhoz sem, hogy Ujhelyi megkapja a nemzeti rákellenes stratégiát, amikor pedig javaslatokat tett, azokat lesöpörték.

Ujhelyinek 2014 óta ez a 347. nyílt levele, melyben a közvéleményt figyelmezteti „a rezsim bűneire”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk