Ujhelyi: Orbán államtitkára lebuktatta a nemzeti konzultációt

  • narancs.hu
  • 2022. december 18.

Belpol

Az a kérdés, a szankciók tényleg ártanak nekünk, vagy Orbán mentességet harcolt ki nekünk azok alól, amelyek ártanának.

 

 

A három napja véget ért nemzeti konzultáció közpénzmilliárdokból arról igyekezett meggyőzni az embereket, hogy az Európai Unió által bevezetett szankciók tehetnek minden rosszról, ami a magyar családokat most éri – erről szól Ujhelyi István európai parlamenti képviselő vasárnapi nyílt levele.

A baloldali politikus szerint a konzultáció mint közvélemény-kutatás alapgondolata jó lenne, de a kormány kizárólag saját politikájának alátámasztására, választói bázisának megerősítésére, kisebb-nagyobb hazugságok terjesztésére használja,  és ettől nem hiteles. Viszont működik, úgy is lehet a szankciós politika ellen hergelni, hogy a magyar kormány az összes uniós szankciós csomagot támogatta, a miniszterelnök pedig az állami tévének arról nyilatkozott, minden olyan szankciót támogatni fognak, amiben az Unió egységes. 

„Ehhez képest arról »konzultálni«, hogy a szankciók rosszak, nem működnek, nem ártanak az orosz agresszornak, sőt, valójában a magyar közértekben kapható sajt is csak emiatt drágult a többszörösére, hát minimum pofátlan. De konkrétan hazugság” – írja Ujhelyi.

Beszámol arról, hogy korábban levelet küldött a miniszterelnöknek, egyetlen kérdéssel: milyen megfontolásból támogatta az összes eddigi, Oroszországgal szemben meghozott uniós szankciót. A válaszra három teljes hónapot kellett várnia. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Dömötör Csaba reagált Ujhelyi kérdésére. Az EP-képviselő azt mondja, Dömötör tehetséges politikus: „több alkalommal is volt szerencsém nyilvánosan vitázni vele: azon kevés fideszesek egyike, akinek általában a kötelező, stílustalan személyeskedésen túl valódi érvei és felkészült tudása is van azzal kapcsolatban, amiről beszél. Éppen ezért most is figyelmen kívül hagytam levelének azokat a nyilvánvalóan kötelező részeit, ahol burkoltan hazaárulózik, rutinszerűen márkizaypéterezik és okosan el-elcsúsztatja a tényeket”.

Ujhelyi szerint a levél érdemi része lebuktatja a nemzeti konzultáció alapállításait.

„Dömötör Csaba ugyanis azt írta Orbán Viktor kormányfő nevében adott válaszként, hogy »a miniszterelnök az Ön állításával szemben mentességet harcolt ki Magyarország számára azon szankciók alól, amelyek gazdasági károkat okozhatnak.« Értem, köszönöm. Ezek szerint a »brüsszeli szankciók« nem okoznak gazdasági károkat, hála és köszönet Orbán Viktornak. Halleluja. De akkor ezek szerint nem igaz a magyar kormány közpénzekből fizetett propaganda-hadjárata, miszerint a »brüsszeli szankciók tönkretesznek minket«. Vagyis hazugság az egész. Értem, köszönöm. Sajnálom, uraim, de ez még az Önök rendszerszinten hajlított valóságában is erősen ellentmondásos” – állapítja meg Ujhelyi.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk