Ülésezett az MTA elnöksége: nem hátrálnak egy tapodtat sem
mta6L1A4353_top_story_lead.jpg

Ülésezett az MTA elnöksége: nem hátrálnak egy tapodtat sem

  • narancs.hu
  • 2019. február 26.

Belpol

A kutatóhálózat maradjon az Akadémiánál.

A nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményű, 2012-ben modernizált, alapkutatásokban kiváló kutatóhálózata maradjon az MTA égisze alatt, és irányító testületében legyen jelentős többsége a tudományos közösségnek - keddi ülésén ezeket a fő szempontokat fogalmazta meg a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége, és ehhez fogják magukat tartani a kutatóhálózat jövőjéről szóló tárgyalásokon. Az MTA honlapján olvasható közleményben azt írják, a keddi ülésre az elnökségi tagok mellett meghívást kaptak az MTA kutatóhálózatának vezetői is.

Itt elfogadtak egy határozatot, ami szerint Lovász László az Akadémia elnöke által Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek megküldött „Javaslat a Kormány és az MTA megállapodására az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányítási struktúrájának átalakítására” című munkaanyagot az Elnökség tárgyalási alapnak tekinti.

Az MTA írásos formában várja az ITM miniszterétől az MTA kutatóintézet-hálózat átalakítására vonatkozó álláspontjának kifejtését, annak szakmai, jogi- és gazdasági indokolását, ilyet ugyanis a mai napig nem kaptak.

Az Elnökség csak abban az esetben látja a kutatóintézetek tudományos függetlenségének és szakmai minőségének biztosítását, ha

  • a kutatóintézet-hálózat az MTA égisze alatt marad;
  • a kutatóintézet-hálózatot irányító testület(ek)ben a tudományos közösség jelentős többséggel rendelkezik;
  • a szakmai minőség további biztosítása érdekében meghatározott időközönként történjen nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás.

Azt is szeretnék, hogy az MTA költségvetési fejezetben önálló jogi személyként jöjjön létre a kutatóhálózatot összefogó szervezet, és ne pályázatokon vagy a miniszter jóindulatán múljon, hogy hozzájutnak-e a forrásokhoz.

 

Figyelmébe ajánljuk