Ungár Péter: Nem probléma, hogy a Figyelő tulajdonosa vagyok

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2017. szeptember 28.

Belpol

A Fidesz nyer 2018-ban, de az LMP is megerősödik a választások után, véli Ungár Péter, aki szerint az csak látszat, hogy üzletileg profitál édesanyja, Schmidt Mária politikai helyzetéből. Ha sor kerülhetne rá, pártja az ’56-os emlékév kiadásait is felülvizsgálná. Ajánló az e heti Magyar Narancsból.

 

Magyar Narancs: Milyen kampánnyal készül az LMP a választásokra?

Ungár Péter: Két ilyen kormányzati ciklus után nagyon plasztikusan be lehet mutatni az embereknek, hogy mi történt, mit tett és mit nem tett a kormány. Ahogy Hadházy Ákos szokott fogalmazni, ez nem lejáratás, hanem tényállítás. Nem lesz gyűlöletkampányunk. De mint mondtam, nagyon fontos, hogy alternatívát kínáljunk az embereknek. Meg fogjuk mutatni a választóknak, hogy nekik személyesen miért lesz jobb, ha az LMP kormányoz.

MN: Azzal, hogy nem lesz gyűlöletkampány, gondolom, Ron Werber felbukkanására utalt. Tőle mit várnak az LMP-ben?

UP: Elsősorban azt, hogy professzionalizálja a párt kommunikációját és mozgósítási képességét, ami ránk fér. Ron Werber nagyon erős az egyéni jelöltek és a helyi kampánycsapatok felkészítésében.

MN: Milyen választási eredményre számít?

UP: A Fidesz elveszíti parlamenti többségét, de megmarad legerősebb pártnak. Mi pedig meglepetést fogunk okozni, és legalább 10 képviselőnk bejut az Országgyűlésbe…

 

false

 

Fotó: Bankó Gábor

MN: Szintén a Pió-21-en keresztül tulajdonos a Figyelőben is, akkor erről sem tud érdemben nyilatkozni?

UP: Semmi ráhatásom nincs a Figyelőre.

MN: A Figyelőnél szétvertek egy addig független szerkesztőséget, és mára kormányszócsővé silányult a lap. Az újság tele van kormányzati hirdetésekkel: ha ennek köszönhetően nyereséges lesz a kiadó, abból ön is részesül.

UP: A csődbe került Figyelő megvásárlása nem az én döntésem volt, a lap szerkesztésében nem veszek részt. A Figyelő semmilyen szinten nem tartozik az én felelősségi körömbe. Attól, hogy öröklés útján kisebbségi tulajdonos vagyok egy cégben, ami birtokolja a Figyelő kiadóját, még semmilyen szinten nem vagyok döntési helyzetben az újsággal kapcsolatban. Teljesen abszurd ez a kérdés.

MN: Szerintem nem abszurd. Elhiszem, hogy öntől teljesen függetlenül működik a Figyelő, és hogy semmilyen ráhatása nem volt arra, hogy a közvetett tulajdonába került a lap. De ha az nyereséges lesz a kormány hirdetései miatt, akkor abból önnek is jut.

UP: Ha a Figyelőből valamikor nyereségre teszek szert, azt jó célra fogom fordítani, higgye el.

MN: Mit jelent a jó cél?

UP: Többnyire jó célra fordítom a pénzem.

MN: Morálisan sem probléma, hogy ellenzéki politikusként közvetett tulajdonosa a kormány egyik lapjának?

UP: Szabadelvű alapelv, hogy az ember a saját döntéseiért vállal felelősséget. Amit más tesz, azt ne rajtam kérjék számon!

MN: Tehát akkor ezt nem látja problémának.

UP: Nem.

Arról, hogy Ungár Péter mit gondol az ’56-os emlékév körüli botrányokról, Spéder Zoltán helyzetéről és a jövő évi választások kimeneteléről, az e heti Magyar Narancsban olvashat.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Orbán Viktor török barátja százmilliárdokat öntene magyar projektekbe, de nem biztos, hogy ezzel az adófizetők járnak jól. Azt tervezi, egymaga annyi naperőművet épít, hogy az felér a Paksi Atomerőmű jelenlegi kapacitásának felével. Tiborcz István ebben is a segítségére lehet.

Figyelmébe ajánljuk