„Üzentek a kormány legfelsőbb köreiből: mondjam meg, mit kérek“

  • narancs.hu
  • 2021. május 25.

Belpol

Karácsony Gergely szerint a kormányon belül feszült a hangulat.

„Az igaz, hogy volt olyan megkeresés nem is olyan régen, hogy üzentek a kormány legfelsőbb köreiből: mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak. Azt válaszoltam: ne legyenek ilyen gonoszak. De hát látjuk, ezt nem tudják teljesíteni“, mondta Karácsony Gergely főpolgármester és ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Telexnek adott hosszú interjújában.

Állítása szerint az eset körülbelül egy hónapja történt.

Karácsony azt is elmondta: ha marad az Orbán-rezsim, vége a magyar önkormányzatiságnak:

"Biztos vagyok abban, hogy ha 2022-ben marad az Orbán-rezsim, akkor a magyar önkormányzatiság abban az értelemben meg fog szűnni, hogy ugyan lesznek még polgármesterek, de a díszpolgári címek adományozásán túl semmiről sem fognak tudni érdemben dönteni."

Arról is beszélt, hogy a kormányon belül feszült a hangulat:

„Én az elmúlt másfél évben azt tapasztaltam, hogy ez a kormány belülről iszonyatosan feszült, és olyan gyűlölettel beszélnek egymásról kormánypárti politikusok, hogy ahhoz kevés ellenzékinek lenne szókincse.“

Állítása szerint Gyurcsány Ferenc véleményét nem kérdezte meg az indulásáról.

A kormányoldalon ellene indult lejáratókampányról azt mondta:

"Nem vagyok hülye, pontosan tudtam, hogy milyen szarcunami jön, és ezzel nincs gondom, jöjjön csak, fel vagyok készülve. Sőt, azt kell, hogy mondjam, nevetek rajta. Mert egyszerűen a Fidesz már túl van azon a fázison, hogy racionálisan tudjon viselkedni. A racionális a részükről az lett volna, hogy rendben, Budapest – az ő megfogalmazásukban – baloldali, de mindegy, ne sodorjuk bele ebbe az egész ellenzéket. Ha lett volna egy csepp eszük, akkor békén hagynak."  

Megválasztása esetén az első dolga az lenne, hogy újratárgyalja "Brüsszellel a helyreállítási alap pénzeit. A jelenlegi kormány a lehetséges források csak 38 százalékát hívja le, miközben elképesztő butaság nem felvenni a könnyen lehet, hogy végül negatív kamatozású, 30 évre adott hitelt, mert Magyarországnak nagyon nagy beruházásra van szüksége ahhoz, hogy legyőzzük a válságot."

A Telex megkérdezte Karácsonyt, hogy volt-e a követleményeknek megfelelő nyelvvizsgája az adjunktusi kinevezésekor: "A kinevezéshez csak a diplomámat kellett bemutatnom. A lelkiismeretem teljesen nyugodt, ebben az ügyben és minden más ügyben is. Soha egy forintot nem loptam el, nem csaltam meg a feleségemet, semmi egyébbel sem tudnak vádolni. Hazudni bármit lehet, és bele lehet kötni abba, hogy van-e nyelvvizsgám, de ezek végső soron engem erősítenek", válaszolta Karácsony. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk