Valósággal kifosztották az emberek a boltokat és a gyógyszertárakat a járvány begyűrűzése után

  • narancs.hu
  • 2020. május 6.

Belpol

Nagyot ment az internetes kereskedelem is, a benzinkutak és a ruházati boltok viszont beszakadtak.

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelem márciusi alakulásáról szóló gyorstájékoztatóját, amely szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene átlagosan 3,5 százalékkal nőtt.

Ám ez az adat önmagában szinte semmit nem mond arról, hogy mi történt a különböző típusú boltokban márciusban a járványhelyzet hatására. Érdemes tehát szétszálazni:

  • a élelmiszerboltok értékesítése 15 százalékkal nőtt - magyarán ekkora növekedést produkált az a bevásárlási hullám, amiről a sajtó a kiürült polcokról készült képeket közölve március elején beszámolt.
  • De még ennél is jobban kilőtt a gyógyszer-, gyógyászatitermékek forgalma: itt 38 százalékos a növekedés. Emlékeznek még a gyógyszertárak előtt kígyózó sorokra március elején, amikor mindenki a járványra próbált felkészülni?
  • Szinte soha nem tapasztalt beszakadás történt a ruhaboltok forgalmában: 51 százalékot esett a ruházati és cipőüzletek forgalma, a használtcikk-értékesítés 26 százalékos esésben van.
  • Csökkent a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (–14 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletek (–9,3 százalék) forgalma is.
  • Emelkedett viszont a dohányboltok értékesítése 4,8 százalékkal, ami nemcsak azt jelenti, hogy a karanténban többet dohányzunk, hanem arra is visszavezethető ez az emelkedés, hogy sokáig ezek az üzletek 15 óra után is nyitva maradhattak, és itt lehetett üdítőt vagy alkoholos italt vásárolni. (Mivel rendszeresen előfordult, hogy italozó társaságok verődtek össze a dohányboltok mellett, a kormány végül úgy döntött, hogy ezek az üzletek sem lehetnek nyitva 15 óra után.)
  • Hatalmasat kaszáltak viszont a webshopok, magyarán nemcsak eljárunk élelmiszer venni a kisboltokba és szupermárketekbe, de vadul vásárolunk othhonról is: itt 41 százalék a növekedés.
  • S amint az sejteni lehetett - hiába jár autóval tömegközlekedés helyett az, aki nem otthonról dolgozik -, beszakadt a benzinkutak forgalma 16,7 százalékkal.

 

false

 

Az adatok már a járvány begyűrűzése utáni állapotot mutatják, amiből az látszik, az emberek valósággal kifosztották az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat, rosszul jártak viszont a benzinkutak, vagy a ruházati- és könyvesboltok. Persze az a KSH gyorstájékoztatójából nem derül ki, hogy a webshopok forgalmából mennyit tett ki a ruhák, cipők vagy a könyvek eladása.

A KSH megjegyzi: "a kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak".

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.